Expo-vernisaj „Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul”

De Cristian Horgoș
La Muzeul „Aurel Lazăr” se poate admira, până în 2016, o colecţie relevantă pentru spiritul Oradiei Secession.

Joi s-a vernisat la Muzeul „Aurel Lazăr” expoziţia „Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul”, care va rămâne deschisă publicului circa doi ani.

Evenimentul inclus în Zilele Muzeului Ţării Crişurilor a fost deschis de directorul MŢC, Aurel Chiriac, care le-a mulţumit nominal tuturor muzeografilor şi restauratorilor din cadrul Secţiei de Artă. Directorul Chiriac a mai amintit că „Oradea a avut şansa să se dezvolte modern într-o perioadă de schimbare a limbajului vizual, rupând tradiţia cu academismul” şi a subliniat că rezultatul a fost afirmarea în peisajul cultural-artistic a speciei „Homo Varadiensis”.

Despre exponatele găzduite de Muzeul „Aurel Lazăr” a vorbit Tamaş Alice, care a atenţionat că e vorba de o colecţie eclectică, cu piese în stiluri neo-baroc, neo-rococo, jugendstil. Dintre exponatele de excepţie, Tamaş Alice a amintit o sticluţă de parfum lucrată probabil cu lupa de un bijutier renumit, o farfurie Zsolnay cu crizanteme, o creaţie marca Tiffany, argintării Gutemberg etc.

Comori Art Nouveau

Invitată la eveniment, reprezentanta Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, criticul de artă Ramona Novicov, a subliniat „excepţionala” moştenire arhitecturală Secession a Oradiei vorbind despre valoarea unora dintre clădirile a căror imagini au fost incluse armonios în expoziţie.

Ramona Novicov a subliniat că Oradea a fost inclusă în cea mai reputată reţea internaţională Art Nouveau, cu sediul la Bruxelles, cât şi în „Route European de Art Nouveau” şi a promis că imaginile din expoziţia orădeană vor circula în lume prin intermediul acestor reţele. „Mapamondul e interesat să valorifice farmecul deloc discret al burgheziei ce iubea eleganţa şi extravaganţa. Străinii sunt foarte interesaţi de zona excentrică. Alături de Havana, Bruxelles, Nancy şi Alesund (Norvegia), Oradea deţine o comoară pe care, deocamdată, îşi permite luxul să o ignore”, a atenţionat Novicov. În context, criticul de artă a mulţumit organizaţiilor şi persoanelor care fac eforturi pentru recuperarea şi reconvertirea „vechilor mori şi vechilor palate sau vile” în atracţii de „splendidă” valoare.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !