Expoziţie nouă, cu bronzuri romane

De Camelia Busu
Reactualizat la:
Colecţie cu bronzuri romane
Colecţie cu bronzuri romane - © FOTO: Afiş
La Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural se va putea vizita începând de joi noua expoziţie.

Noua expoziţie, organizată de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Artă Zalău, cuprinde o colecție de peste 300 de obiecte de bronz, datate în epoca romană, provenind din descoperiri arheologice efectuate de-a lungul câtorva decenii în castrele de la Moigrad – Porolissum și Buciumi (ambele situate în jud. Sălaj).

Colecția conține piese de echipament militar, diplome militare, podoabe, fibule, instrumente medicale, opaițe, statuete redând diferite divinități din panteonul greco-roman și fragmente din statuia imperială a împăratului Caracalla (211 – 217 d. Hr.) de la Moigrad – Porolissum. Realizatorii expoziţiei sunt: dr. Dan Deac (curator) şi dr. Horea Pop. Evenimentul cultural are loc sub egida ROMÂNIA 100.

După cum este precizat şi pe site-ul muzeului zălăuan, elementul central al expoziției este statuia împăratului Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus) ale cărei fragmente au fost descoperite în comandamentul (Principia) castrului mare de pe dealul Pomăt de la Porolissum. O parte din fragmentele statuii se află la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, inclusiv elementul cel mai important și anume fața împăratului.

Un accent important s-a pus și pe religia de la Porolissum reflectată prin statuaria minoră. Astfel aici s-au descoperit reprezentări ale divinităților greco-romane (Marte, Venus, Priap, Amor, etc.) sau chiar a unor divinități provenite din îndepărtatul Egipt. Statuetele au fost descoperite fie în temple, fie în barăcile soldaților, fie în casele din așezarea civilă. În casele romane existau locuri special amenajate, denumite lararii (dintre care unul a fost reconstituit în expoziție), unde proprietarii se rugau divinităților favorite.

Piesele de bronz cele mai numeroase, dar mai mici ca dimensiuni, sunt cele care decorau echipamentul militar, aplicile echipamentelor de cavalerie, fibulele (agrafele) sau podoabele feminine. Nu în ultimul rând, expoziția pune în evidenţă şi scrisul în mediul militar, prin exemplificarea plăcuțelor de identificare ale soldaților, sau a diplomelor militare care certificau lăsarea la vatră după 25 de ani a soldaților și acordarea cetățeniei romane.

Expoziția va putea fi vizitată începând de joi, 30 august, în incinta Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, Palatul princiar, corpul B, etajul I, sălile 05-06. Ea va rămâne deschisă până în luna noiembrie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !