Favorita Regelui din Vad, model pentru o monedă de aur

3Comentarii
Favorita Regelui din Vad, model pentru o monedă de aur
Sărbătoarea de la Vama Sării este dedicată Regelui Carol al II-lea şi favoritei sale Maria Mudura.


„Conform obiceiului, şi ediţia de acest an a Târgului de la Vama Sării se va organiza în prima duminică din luna iunie”, spune Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului. Sărbătoarea va avea loc sâmbătă 6 iunie şi duminică în 7 iunie. Denumirea sărbătorii vine din secolele XVI-XVII, când la Vadu Crişului se vămuia sarea care era transportată de la ocnele din Transilvania spre Câmpia Panoniei. Mărturie legată de această activitate este turnul aflat la intrarea în defileu, pe o stâncă verticală, construit la opt metri înălţime faţă de sol. „Casa Zmăului”, cum a fost denumit turnul, reprezintă un „martor” al începutului Evului Mediu în aceste locuri. „Ca şi în cazul ediţiilor anterioare, Primăria comunei pregăteşte un program deosebit, în care va integra şi refacerea momentului în care pluta cu sare ajungea în localitate, fapt ce se va întâmpla sâmbătă, 6 iunie de la ora 17:30”, continuă viceprimarul Ioan Hasas. Având în vedere faptul că în acest an se vor împlini 85 de ani de la momentul istoric din 6 iunie 1930, eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localității Vadu Crişului, sâmbătă vor fi programate evenimente dedicate celor două personaje Mudura Maria din Vadu Crişului şi Carol al II-lea.

Vama2

Aterizare forţată

Dar ce s-a întâmplat acum 85 de ani? La 6 iunie 1930, avionul în care se afla Carol al II-lea pierde unul dintre rezervoare şi rămâne fără carburant. Pentru a evita complicaţiile care ar fi putut să apară, pilotul amână aterizarea forţată până la intrarea în România şi aterizează la marginea satului Vadu Crişului. Viitorul Rege Carol al II-lea, care venea spre București de la Munchen via Viena a aterizat într-un lan. Ţăranii care săpau porumbul au crezut că se află în faţa unei nenorociri. S-au îndreptat în fugă spre avionul care dispăruse după un pâlc de pământ. Spre surprinderea lor, au văzut aeroplanul întreg într-un lan de grâu. Timp de trei ore, prinţul, înconjurat de săteni s-a înveselit, le-a vorbit, i-a întrebat cu simplitate şi căldură, asa cum El se purta întotdeauna, mai ales cu oamenii din popor. „Puţină apă aveţi voi aici?”, a întrebat Principele. Atunci o fată de 18 ani a înmânat Prinţului un ulcior cu apă. După ora 18:00 dinspre Cluj a venit un alt avion şi Prinţul s-a urcat şi în câteva minute avionul militar a dispărut spre Cluj. Maria Mudura (1912-1998), fata care i-a dat regelui să bea apa din ulciorul de lut a fost dusă la București, și a făcut parte din suita regală, fiind și model pentru bancnota de 500 de lei din acea perioadă. Căruțașul care a plecat cu căruța și a adus rezerve de carburant pentru avion a fost angajat la CFR. Buna primire ce i s-a făcut a determinat apoi o lungă relație de simpatie a suveranului cu locuitorii. Pe locul aterizării avionului s-a construit un monument și ulterior o cazarmă, unde aveau loc manifestări cu ocazia Zilei Regelui.

La paradă

Între anii 1930-1940, o delegație de la Vadu-Crișului participa în fiecare an la parada de la București. De fiecare dată, Maria Mudura îi oferea suveranului apă din ulciorul din care băuse atunci. O ștafetă care făcea schimbul la fiecare doi kilometri parcurgea în două zile distanța până la București.

Vama3

La 8 iunie 1940, cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm, care o reprezintă pe fata care a adus apa regelui în 6 iunie 1930 la Vadu Crişului. O statuie a fetei cu ulciorul cu apă (statuia Mudurei) se află şi acum la Fântâna Mudura, la capătul Aleei Restaurației din Parcul Herastrău. În anul 1932, la propunerea administrației locale din Vadu Crișului, guvernul a aprobat schimbarea numelui așezării în Vadul lui Carol al II-lea, denumire ce va fi folosită în actele oficiale până în septembrie 1940. Duminică la ora 12:30 va avea loc defilarea formaţiilor artistice, urmată de o lansare de porumbei voiajori, apoi concursul festival Târgul de la Vama Sării cu participarea formaţiilor artistice de pe Valea Crişului Repede în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi concerte. Totul se va încheia cu focuri de artificii.

Ştafeta Mariei Mudura

La această ediţie a Târgului de la Vama Sării vor participa şi delegaţiile comunelor înfrăţite Körösszegapati, Székkutas şi Fesőpakony (Ungaria), precum şi o delegaţie din oraşul Hajduszoboszlo. „Desigur sperăm să fie prezentă şi Sandor Gyóngyi, nepoata doamnei Maria Mudura, care stă în Salonta.

Pe lângă comemorarea celor două persoane, mai sperăm să refacem şi momentul ştafetei sub denumirea de Ştafeta Maria Mudura, cu plecarea în data de 6 iunie din Vadu Crișului şi cu sosire pe data de 8 iunie la București, în Parcul Herăstrău la Statuia Mudurei. Din păcate, deşi alergători ar fi, se pare că în acest an din cauza lipsei resurselor financiare nu vom putea organiza evenimentul. Dar încă mai aşteptăm sponsori”, spune Ioan Hasas.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor