Fermierii nu vor fi sancționați pentru 2015 și 2016

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Fermierii nu vor fi sancționați pentru 2015 și 2016
Fermierii care anul trecut sau anul acesta nu au respectat regulile privind înverzirea nu vor fi sancţionati, însă lucrurile se vor schimba de anul viitor.


„În prezent la plăţile pe înverzire vrem să finalizăm testările pe calculul plăţilor în aşa fel încât să facem plăţile cât mai repede posibil. Sunt testări şi verificări în aşa fel încât calculele să fie corecte. Vineri a apărut ordinul Ministrului Agriculturii privind sancţiunile care prevăd modul în care se fac calculele privind plăţile pe înverzire. Ce trebuie să ştie fermierii este că în 2015 şi 2016 nu se aplică sancţiuni”, spun reprezentanţii APIA.

În ceea ce priveşte calculul la plată, acesta se va face la suprafaţa de teren arabil pe care o deţine în fermă și pe care s-a respectat înverzirea. „Calculul la plată se va face la suprafaţa de teren arabil pe care o are în fermă şi pentru care trebuia să respecte înverzirea. Se face un calcul care face diferenţa la ceea ce ar fi trebuit să realizeze ca suprafaţă, faţă de ceea ce a realizat, şi se aplică o reducere de jumătate, conform regulamentului. De exemplu, daca a avut o sarcină de 5%, a realizat 3% pentru o suprafaţă totală de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizează în suprafaţa arabilă luându-se numai jumătate ca reducere a plăţii”, explică reprezentanţii instituţiei.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că trebuie făcută diferenţa în ceea ce priveşte sancţiunea aplicată fermierului şi ceea ce înseamnă reducerea plăţii. „Regulamentele vorbesc de două concepte total diferite, reducerea fiind plată la ceea ce a realizat, iar sancţiunea este una administrativă, care se aplică pentru că nu şi-a realizat sarcinile. Trebuie să facem foarte clar diferenţa. Sancţiunea administrativă se referă în general pe acelaşi principiu ca şi sancţiunile referitoare la SAPS. Dacă este vorba de o supradeclarare până în 3% se aplică procentul care este, peste 3% şi până la 20% se aplică dublul diferenţei, peste 20% este eliminat de la plata respectivă şi peste 50% intră în sancţiuni multianuale”, spun reprezentanţii APIA.

Pentru 2015, fermierii primesc pentru înverzire, conform regulamentelor aprobate pentru anul respectiv, o sumă de 59,12 euro pe hectar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !