Festival intenațional de dans la Teatrul Sziglligeti

Festival intenațional de dans la Teatrul Sziglligeti
Între 26 și 30 octombrie, Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti organizează cea de-a doua ediție a festivalului de dans și de arte Infinite Dance Festival.

Cele cinci zile ale festivalului cuprind mai mult de douăzeci de evenimente, printre care spectacole de teatru-dans, manifestări stradale, workshopuri și concerte. În data de 26 octombire, ora 18:30, festivalul se deschide cu spectacolul „Sărbătoarea primăverii”, adus în Oradea de renumita companie M Studio de la Sfântu Gheorghe.

„Sărbătoarea primăverii” era descrisă de către compozitorul rus Igor Stravinsky ca fiind o lucrare muzical-coregrafică ce reprezintă Rusia păgână înglobată într-o singură idee: misterul și puterea creativă a primăverii. Ritualul păgân al ruşilor se încheie cu autosacrificare: o fată special aleasă dansează până la epuizare. Limbajul operei lui Stravinsky este adresat baletului clasic.

Spectacolul Studioului M realizat de coregrafa Andreea Gavriliu reformulează „Sărbătoarea primăverii” într-un limbaj contemporan, reușind astfel apropierea artiştilor şi spectatorilor de această piesă epocală din istoria muzicii.

În data de 27 octombrie, de la ora 18:30, Sala Mare a teatrului găzduiește spectacolul intitulat „În cursul timpurilor”. Piesa companiei Feledi Project sosește în Oradea după un turneu în Statele Unite, producția fiind inspirată de filmul „Orele (The Hours)”.

Tot în data de 27 octombrie este programat spectacolul Centrului Național al Dansului București. Spectacolul se articulează pe o zonă de tensiune şi dialog cu bunicii dispăruţi, în care se întretaie interpretările cele mai personale cu imagini marcante din inconştientul colectiv. Este zona în care ne găsim propriile răspunsuri legate de lupta pentru libertatea de exprimare şi rezistenţă în contexte de cenzură şi teroare politică, încă foarte prezente sub alte forme şi în contemporaneitate. Spectacolul va avea loc de la ora 20:00 în Sala Arcadia.

În 28 octombrie, de la ora 18:30, spectacolul de succes al Ansamblului de Dans Nagyvárad, „Stabat Mater”, se întoarce pe scena orădeană. Coproducția Ansamblului Nagyvárad, respectiv a Teatrului de Dans Europa Centrală, caută punctele de conexiune între această temă arhaică liturgică și omul secolului al XXI-lea, acest spectacol de teatru-dans realizându-se pe fundalul unor valori ca diferența, tradiția culturală și suferința purtată cu demnitate.

În 29 octombrie, de la ora 18:30, are loc întâlnirea academiilor de dans din Ungaria și România, cu invitați precum Academia de Dans Budapesta, Universitatea de Arte Târgu Mureș, respectiv Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București. În cadrul galei academiilor vor urca pe scenă peste 80 de studenți coregrafi.

„Transcarpatia invocată”

În încheierea festivalului, în data de 30 octombrie, de la ora 18:30, Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat va susține spectacolul „Transcarpatia invocată”. Spectacolul aduce în centrul atenției o regiune în care acceptarea și solidaritatea organizează viața socială. Pentru prima dată în istoria producțiilor de teatru-dans folclorice, Transcarpatia invocată prezintă o adevărată antologie a dansurilor și muzicii tradiționale din Transcarpatia, aparținând etniilor conviețuitoare, precum: maghiari, ucraineni, români, rusini, evrei, accentul căzând pe acele legături care conferă unitate în această diversitate.

Biletele s-au pus în vânzare la casieria teatrului (deschisă de marți până vineri, între orele 11:00-17:00, respectiv cu o oră înaintea fiecărui spectacol), și online pe www.biletmaster.ro. Programul complet al festivalului, respectiv informații despre invitați, găsiți pe pagina idf.szigligeti.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !