Fosti politisti condamnati definitiv

De Cristian Horgoș
Cionca şi Samuilă şi-au ispăşit deja pedepsele
Cionca şi Samuilă şi-au ispăşit deja pedepsele
După nouă ani, foştii poliţişti Cristian Samoilă şi Dumitru Cionca au fost condamnaţi definitiv.

DNA a anunţat că prin decizia penală din 3 mai, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a menţinut sentinţa Curţii de Apel Oradea de condamnare a doi ofiţeri orădeni de poliţie.

Astfel, potrivit DNA, Cristian Samoilă a fost condamnat la 1.105 zile de închisoare în regim de detenţie pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Tot potrivit DNA, Dumitru Cionca a fost condamnat la 1.239 zile de închisoare în regim de detenţie.

Totodată, încă trei ani după executare, condamnaţii nu pot ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Instanţa a constatat că pedeapsa a fost executată de ambii inculpaţi în perioada 2003 – 2006.

În plus, s-a dispus restituirea în favoarea denunţătorului a echivalentului în lei al sumei de 1000 DM de către Samoilă Cristian.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pe 31 martie 2003.

Anchetatorii au reţinut atunci că inculpaţii au pretins şi primit, pe 24 decembrie 2001, o mie de mărci germane de la pieţarul Dumitru Baba pentru a-i restitui 261 de cartuşe de ţigări confiscate cu ocazia unui control, precum şi pentru a-i asigura acestuia, în continuare, „protecţie”, în schimbul unei sume lunare fixate tot la o mie de mărci. În timpul anchetei disciplinare şi a urmăririi penale, inculpaţii au intervenit, încercând să determine martorii şi unele cunoştinţe să facă declaraţii mincinoase în legătură cu timbrarea, confiscarea şi restituirea ţigărilor în cauză.

Câştigaseră la CEDO

În noiembrie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a admis cererile de revizuire formulate de Samoilă şi Cionca împotriva sentinţelor primite la instanţe inferioare, după ce aceştia au câştigat la CEDO procesele intentate Statului Român.

De precizat că CEDO nu s-a pronunţat asupra nevinovăţiei celor doi, ci doar a constatat că drepturile lor au fost încălcate în cursul procesului din ţară.

Astfel, pe 4 martie 2008, CEDO a decis că plângerea lui Cionca şi Samuilă este întemeiată. CEDO a criticat acţiunile Statului Român de a prelungi nemotivat detenţia celor doi şi a apreciat că reprezentanţii statului au încălcat mai multe norme privind drepturile omului atunci când nu le-au asigurat celor doi un proces echitabil.

În esenţă, a fost vorba de citaţii, lipsa timpului necesar avocaţilor pentru a cunoaşte dosarul inculpaţilor cât şi declaraţii ale unor anchetatori-şefi care dădeau de înţeles că anchetaţii erau vinovaţi înainte ca instanţa să se pronunţe.

Cei doi poliţişti au cerut CEDO despăgubiri materiale de 45.000 de euro, respectiv 37.000 de euro, plus 2,5 respectiv 2,7 milioane de euro cu titlu de despăgubiri morale. Instanţa europeană le-a acordat, însă, doar compensaţii de 2.000 de euro fiecăruia.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !