Ghilea: Mai uşor cu referendumurile

De Călin Corpaş
Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea
Co-liderul PNL Bihor crede că viitorii paşi pentru fuziunea Oradea+Sînmartin+Oşorhei trebuie „foarte bine gândiţi şi calculaţi”.


Eşecul campaniei de unire Oradea+Sînmartin lasă urme. Co-preşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, se arată precaut în privinţa organizării unui nou referendum de unire a Oradiei cu Sînmartinul şi Oşorheiul, cu ocazia alegerilor locale de anul viitor. Amintim că această posibilitate a fost lansată de către primarul Ilie Bolojan încă de a doua zi după căderea celui de-al doilea referendum, din 14 iunie. Întrebat dacă vede oportun organizarea referendumului în paralel cu alegerile locale, Ghilea a formulat următorul răspuns: „Îmi rezerv dreptul de a nu vă răspunde acum la această problemă. Că trebuie un referendum în trei, da, este posibil, însă trebuie foarte bine analizat şi momentul când să se facă acest referendum. Pentru că altfel am putea avea surprize neplăcute şi este păcat, deoarece ideea este foarte bună”. Ghilea s-a arătat rezervat şi în răspunsul privind oportunitatea unui nou referendum în Sînmartin, pentru alipirea la Oradea. „Aceste chestiuni vor trebui foarte bine gândite şi calculate. Este o discuţie mai lungă. Sincer, dacă va mai fi organizat vreodată un referendum, chiar trebuie făcut absolut orice ca acesta să treacă”, este părerea lui Ghilea. Semn că, deşi în Sînmartin referendumul a trecut o dată, nu este deloc sigur că ar trece şi a doua oară. Mai cu seamă că SC Turism Felix continuă să se opună alipirii la Oradea şi nici primarul Lucian Popuş nu a îmbrăţişat (încă) ideea unui nou referendum în comună, anul viitor, o dată cu localele.

„PSD a pierdut”

De altfel, Gavrilă Ghilea opinează că nu s-a făcut destul pentru ca referendumul să treacă şi crede că PSD va avea de gestionat un efect de bumerang din partea electoratului, după ce nu a sprijinit ideea unirii. „Nu s-a dorit politizarea referendumului. Nu ştiu dacă a fost bine sau nu. Poate că trebuia o activitate mai intensă din partea celor care au susţinut referendumul. Nu doar membri PNL, ci şi oamenii de afaceri care au susţinut referendumul. Putem găsi multe motive când lucrurile nu au ieşit bine. Putem avea şi o mâhnire, noi, cei care gândim pozitiv la viitorul orădenilor şi a locuitorilor din Sînmartin. Consider, totuşi, că PSD a pierdut la capitolul imagine şi nu cred că orădenii îi vor gratula cu prea multe laude”.

Mai candidează Bolojan?

Întrebat dacă o nouă candidatură a primarului Ilie Bolojan ar putea depinde de încăpăţânarea acestuia de a face Oradea Mare, Ghilea s-a arătat suporterul edilului-şef: „Nu ştiu, nu am discutat, dar m-aş bucura să aibă această încăpăţânare”. Altfel, senatorul Ghilea a pus sub semnul întrebării o nouă candidatură a lui Bolojan la Primăria Oradea. De altfel, în anumite cercuri, Bolojan însuşi a afirmat că ia în serios varianta de a nu mai candida pentru un al treilea mandat de primar. Nu a făcut, însă, niciun anunţ oficial în acest sens.

Reamintim că referendumurile din Oradea, pentru alipirea comunei Sînmartin la municipiu, din 10 mai şi 14 iunie, au fost invalidate, în ciuda voturilor covârşitoare, de peste 90%, cu „DA”. În 10 mai, prezenţa la urne a fost de 19,69%, iar în 14 iunie, 28,24%. Pentru validarea referendumului, era necesară o prezenţă la urne de minimum 30%.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !