Grau din belsug in judetul Bihor

1Comentariu
Grau din belsug in judetul Bihor
Producţii foarte bune obţinute de fermierii bihoreni la orz, rapiţă şi grâu. Recoltatul orzuili se apropie de final. Din cele aproximativ 5.000 de hectare cultivate în acest an 98% din suprafaţă a fost recoltată cu o producţie medie de 3.100 kg/ha.

În uneleexploataţii agricole din zona Diosig s-au obţinut producţii chiar şi de 6.500 kg/ha.

La rapiţă recoltatul este în plină desfăşurare. În acest an suprafaţa cultivată cu rapiţă s-a dublat faţă de anul trecut. „Conform statisticilor noastre anul acesta s-au cultivat 4.500 ha cu rapiţă faţă de 2.020 ha în anul anterior. Cu 4.500 de hectare cultivate, Bihorul nu se află însă în partea superioară a listei judeţelor cultivatoare, deşi şi în acest an producţiile medii obţinute sunt de 3.700- 3.800 kg/ha, cu zone în special în nordul judeţului unde s-au înregistrat şi 4,700 kg/ha. Rapita ar trebui să ocupe un loc important în asolament şi datorită avantajelor economice pe care le crează”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor. Fermierii estimează că kilogramul de rapiţă se va vinde cu 1,9 lei.

Grâu

În scurt timp se va da startul şi la recoltarea grâului. Suprafaţa care urmează a fi recoltată în Bihor este de aproximativ 40.000 de hectare. În acest an specialiştii estimează o producţie medie obţinută de 4.000 de kilograme la hectar, faţă de 3.000 kg/ha obţinute în anul 2010.„Producţiile foarte bune din acest an se datorează şi condiţiilor meteorologice favorabile din perioada iernii şi primăverii, dar mai ales a aplicării unor tehnologii moderne, şi nu în ultimul rând performanţelor soiurilor şi hibrizilor de ultimă generaţie”, a punctat Nicolae Hodişan.

Conform şefului Direcţiei Agricole Bihor producţiile din acest an nu apreciabile doar din punct de vedere cantitativ ci mai ales a indicilor calitativi, respectiv de panificaţie la grâu.

S.Al.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor