„Imagini în dialog” stârneşte interes

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Interes pentru imagini
Interes pentru imagini
Peste 100 de orădeni, elevi, studenţi, dascăli, artişti au participat la vernisajul expoziţiei „Imagini în dialog”. Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”, în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale – şi Liceul de Arte Oradea au vernisat joi seară expoziţia „Imagini în dialog”.


Aflată la cea de-a doua ediţie, expoziţia cuprinde lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, care sunt semnate de profesori de la instituţiile de învăţământ mai sus menţionate. „Creaţiile sunt reprezentative pentru personalitatea fiecărui expozant şi aduc în atenţie realizări din ultimii ani, deci sunt oglinda activităţii permanente a dascălilor din domeniul artelor vizuale. Sunt artişti mai tineri şi mai maturi care vin cu noutăţi de stil sau cu continuitatea unei creaţii care îi defineşte de ani de zile”, consideră Aurel Chiriac, directorul Mizeului Ţării Crişurilor. Profesorul de la Arte Vizuale, Diana Gavrilaş, a spus că cel mai mult o bucură colaborarea cu Liceul de Arte şi prin prisma faptului că „ne furnizează viitorii studenţi”. „Mă bucură că văd diverse stiluri, multe opinii artistice, ceea ce arată că avem deschidere şi spre alte direcţii nu numai spre tradiţional. În ideea în care vom sărbători 20 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Arte şi pregătim o mare expoziţie la care vor participa toţi profesorii şi foştii studenţi, mizăm pe o colaborare cu Muzeul şi la Index 20”, a spus Diana Gavrilaş. Profesorul de la Liceul de Arte, Doina Tătar, a vorbit despre obiectivul comun al celor două instituţii: Liceul şi Facultatea de Arte.

„Acest obiectiv comun sunteţi voi, cei care prin noi vă găsiţi propriile căi”. La rândul lui, universitarul Ştefan Gaie şi-a axat discursul pe două axe: „Ce este şi ce va putea să devină această expoziţie?”. „Această expoziţie are toate premisele pentru a creşte. Cei care expun o fac în dublă calitate: de artişti şi profesori. Ca artişti sunt profesionişti ai imaginii, iar ca profesori sunt profesionişti ai dialogului. Iar cele două ipostaze se întâlnesc în această expoziţie. Cum vom putea să ieşim din provincialism? Construind un spaţiu al dialogului folosindu-ne de imagini. Dialogul şi imaginea trec printr-o perioadă dificilă. Dialogul cu autorităţile e ca şi cum nu ar avea loc, iar imaginile pe care le vedem în piaţa publică nu aparţin artei. Cred că dacă ne vom asuma în mod corect imaginile şi dialogul, putem transforma această expoziţie într-un punct pe harta culturală a oraşului”, a spus Ştefan Gae.
Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 12 aprilie 2015.

Directorul Chiriac nu a putut să evite să-şi proiecteze, în prezenţa asistenţei, ceea ce pare un vis: spaţiul noului muzeu care să găzduiască expoziţii permanente, conferinţe. În opinia lui Aurel Chiriac, „Imagini în dialog” trebuie să fie scena unor dezbateri la care să participe dascăli, elevi, artişti, public despre ceea ce înseamnă creaţie, scop în care a şi lansat-o, nu doar o idee, ci şi o provocare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !