Imagistica prin Rezonanţă Magnetică în patologia abdominală, o tehnică neinvazivă şi de mare acurateţe

Imagistica prin Rezonanţă Magnetică în patologia abdominală, o tehnică neinvazivă şi de mare acurateţe
Dezvoltarea imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN) este considerată unul din cele mai importante progrese din domeniul medical în a doua jumătate a secolului 20.

Paul Lautebur si Peter Mansfield pe a căror descoperiri s-a bazat dezvoltarea RMN au fost, de altfel, laureaţi cu premiul Nobel pentru medicină.

RMN este o tehnică ce permite vizualizarea a multiple organe şi ţesuturi din corpul uman cu o foarte bună acurateţe şi practic, fără riscuri pentru pacient. Lipsa de toxicitate a metodei este atât de sigură încât se poate practica şi la femeia însărcinată pentru a depista anumite malformaţii fetale (excepţie face primul trimestru de sarcină).

RMN este foarte utilă şi în patologia abdomenului. O aplicaţie ar fi caracterizarea aşa numitelor “leziuni focale hepatice” (popular “pete pe ficat”). Practic pacientului i se găseşte pe ficat, în cursul unei ecografii, una sau mai multe zone ce au altă structură decât cea a ficatului normal. Aceste leziuni pot varia de la hemangioame (leziuni cert benigne ce nu influenţează în nici un fel viaţa pacientului) până la metastaze (leziuni maligne provenind de la un cancer cu altă localizare primară decât cea hepatică- decoperirea lor e un semn de prognostic foarte prost pentru pacient). Din cauza diferenţelor foarte mari de tratament şi prognostic caracterizarea corectă a acestor leziuni este vitală pentru pacient şi RMN este tehnica ce ne permite diferenţierea lor cea mai sigură.

RMN este folosit şi în patologia căilor biliare. Ea este indicată la pacienţii cu icter (pacienţi “galbeni”). În primul rând ne arată dacă icterul este datorat unui obstacol pe căile biliare sau, prin excluderea obstacolului biliar, unei suferinţe a ficatului (unei hepatite). Pe aceeaşi examinare vom putea preciza dacă obstacolul este o piatră (litiază coledociana) sau o tumoră.

În patologia pancreasului RMN-ul poate preciza cauze de pancreatită acută, poate diagnostica pancreatita cronică sau tumorile de pancreas. De asemenea este o tehnică utilă în evaluarea complicaţiilor pancreatitei acute (aşa numitele pseudochiste). Permite diferenţierea pseudochistelor de tumorile chistice de pancreas.

Entero-RMN-ul este o tehnică ce permite aprecierea intestinului subţire. Ea se realizează după distensia intestinului subţire cu apă şi Fortrans. Ne permite aprecierea extensiei unei eventuale boli inflamatorii intestinale (boala Crohn) precum şi diagnosticarea unor tumori. De asemenea putem evalua foarte bine eventualele complicaţii ale bolii Crohn (fistule sau abcese).

Toate aceste aplicaţii cu performanţe diagnostice excelente, precum şi lipsa de toxicitate a metodei (marele avantaj al RMN-ului fată de computer-tomografie este lipsa iradierii) fac din RMN o tehnică din ce în ce mai frecvent utilizată în diagnosticul suferinţelor abdominale.

Dr. COSMIN CARAIANI

Medic primar – Radiologie Imagistica Medicala

 

Centrul de diagnostic imagistic

Hiperdia Oradea

Telefon: 0259.268720

Str. Snagovului Nr. 2

 

Advertorial!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !