In siguranta, pe internet

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Navigare în siguranță
Navigare în siguranță
Protejarea datelor personale şi a parolei – prin date personale înţelegând inclusiv adresa, şcoala unde învaţă minorul, informaţii despre familie, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri- sunt esențiale.

De altfel, părinţii copiilor care utilizează frecvent internetul şi reţelele de socializare ar trebui să se intereseze despre această activitate a lor, cu cine şi ce comunică, ce site-uri vizitează şi cu ce gen de persoane interacţionează. Acest gen de verificare se poate realiza cu ajutorul unor programe speciale care se pot încărca în computerele utilizate de copii, aceste programe putând fi achiziţionate inclusiv în România, de la firmele specializate de software. La fel de importantă este și selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că odată postate aceste fotografii pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului în cadrul reţelei. Este de preferat respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

Supraveghere discretă, dar atentă

Totodată, polițiștii recomandă părinţilor pe cât posibil să poziţioneze computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă a casei, de unde se poate supraveghea uşor copilul, de preferat în camera de zi, să instaleze instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca măsură suplimentară de supraveghere. În altă ordine de idei, încurajarea copiilor să spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil, ori le provoacă teamă, învăţarea copilului ce înseamnă autoprotecţia pe Internet, care e rolul parolelor, de ce nu trebuiesc postate datele personale, să aibă un comportament responsabil şi cuviincios inclusiv pe Internet, adică să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii, sunt cruciale.

„În final, ca instrument de semnalare a situaţiilor de agresiune sau abuz pe Internet, ori a situaţiilor în care se întâlnesc imagini cu caracter sexual explicit cu minori, Inspectoratul General al Poliţiei Române împreună cu FOCUS România au implementat un Hotline, sub forma unui punct civil de contact pentru raportarea activităţilor ilegale şi periculoase pentru copii – www.safernet.ro” informează reprezentanții Poliției Bihorene.

 

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor