Închisoare pentru cei care nu achită obligațiile civile

Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societășii profesionale de avocați ”Doseanu&Asociații”
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societășii profesionale de avocați ”Doseanu&Asociații”
Achitarea obligațiilor civile de către persoanele obligate în cadrul unor dosare penale a devenit în ultima perioadă deosebit de importantă . Până nu demult, persoana condamnată fie cu suspendarea executării pedepsei, fie la închisoare cu executare nu avea nici un interes să facă eforturi pentru achitarea obligațiilor civile.

În prezent, neachitarea obligațiilor civile are ca efect transformarea unor pedepse fără privare de libertate în pedepse cu executare . De asemenea, pentru persoanele care execută pedepse cu privare de libertate, neachitarea obligațiilor civile va duce la amânarea liberării condiționate, deși condamnatul îndeplinește fracția obligatorie de pedeapsă necesară a fi executată.

Pentru persoanele față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, în cazul când, până la expirarea termenului de supraveghere, persoana supravegheată nu îndeplinește integral obligațiile civile stabilite prin hotărâre, instanța revocă amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei, afară de cazul când persoana dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească (art. 88 alin. 2 Cod penal ).

În cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplinește integral obligațiile civile stabilite prin hotărâre, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei afară de cazul în care persoana dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească (art. 96 alin. 2 Cod penal ).

Serviciul de probaține care supraveghează îndeplinirea obligațiilor este obligat să sesizeze instanța dacă persoana supravegheată nu a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.

Pentru persoanele care se află în executarea unor pedepse privative de libertate, Comisia din cadrul Penitenciarului formulează propuneri de liberare condiționată ținând seama de îndeplinirea obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare , în afară de cazul în care se dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească (art. 97 alin. 3 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !