Întâlnire cu fii satului Birtin

Au sătbătorit 800 de ani de la prima atestare documentară a satului Birtin.

În weekendul trecut pentru prima dată s-a organizat „întâlnirea cu fii satului” la Birtin. Evenimentul a început cu defilare de la şcoală până la căminul cultural, în frunte cu primarul Dorel Cosma.

Sâmbăta la ora 11 sătenii şi nu numai s-au adunat la Căminul cultural cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la prima atestare documentară a satului Birtin. Cei prezenţi au fost salutaţi de către preotul Bolojan Romel, unul dintre organizatorii evenimentului. Apoi învăţătoarea Miere Florica a făcut prezentarea studiului monografic „Birtin un stravechi sat de pe Valea Crişului Repede”, scris de Sala Gavril, carte apărută în anul 1985.

„Am scris această monografie pentru consătenii mei şi urmaşii lor ca să cunoască mai bine istoria multiseculară a satului Birtin, atestat documentar ca una dintre cele mai vechi aşezări de pe Valea Crişului Redede”, se arată în prefaţa monografiei.

Atestare

Satul Birtin care face parte din comuna Vadu Crişului, fiind situat pe partea stângă a Crişului Repede, la doi km de la ieşirea din defileu, la poalele munţilor Pădurea Craiului. Atestat în documente prima dată în anul 1213 ca villa Berceni după Jako Zsigmond, moşia satului Birtin a aparţinut familiei Pancreatius din neamul Chanad, încă de prin secolul al XI-lea. În secolul al XIII- lea această familie era încă proprietara satului Birtin (Bercham).

În 1508 localitatea Birtin (Berthen) a fost donată lui Telegdy Istvan, cămărarul regal. Mai târziu, prin 1561, fii acestuia îşi împart puterea asupra satului.

Sărbătoare

După prezentarea monografiei cei prezenţi au fost salutaţi apoi pe rând de către Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului, preotul ortodox Tura Vasile care de 33 de ani slujeşte în localitatea Birtin, prof. Malai Florian directorul Colegiului Tehnic „Jurca Dumitru” mulţi ani directorul adjunct al şcolii şi conf. Dana Sala strănepoata lui Gavril Sala. Au primit cuvântul şi fii satului plecaţi din Birtin, printre alţii domnul Groza Avram Iancu care a recitat mai multe poezii scrise de dînsul având ca temă satul Birtin sau Crişul Repede. La sfârşitul programului de sămbătă locuitorii satului cu vârsta de peste 70 de ani am primit câte o diplomă de onoare. În cadrul programului cei prezenţi au putut asculta poezii recitate de copii din Birtin şi un buchet de cântece şi piese la vioară oferite de Ramona Mihaela Bolojan, membră a Operei din Cluj Napoca.

Duminică dimineaţa localnicii şi invitaţii au participat, în funcţie de religie, la sfânta liturgie în biserica ortodoxă sau la biserica baptistă. A fost depusă o coroană de flori la crucea de la intrarea bisericii ortodoxe apoi săteni şi invitaţi au ieşit la iarbă verde în zona numită Clejia unde organizatorii au oferit de mâncat şi de băut celor prezenţi.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !