Întâlniţi irlandezul „care ne cinsteşte tradiţia”!

De Cristian Horgoș
Peter Hurley, lângă o bisericuţă maramureşeană Foto: tradiţii.ro
Peter Hurley, lângă o bisericuţă maramureşeană Foto: tradiţii.ro
Sir Charles promovează traiul arhaic şi valorile naturale din Transilvania. Peter Hurley e atras însă de tradiţii.

Dacă prinţul britanic Charles e pasionat de pădurile seculare, pajiştile alpine şi conacele cochete, irlandezul Peter Hurley a devenit un ambasador al tradiţiilor româneşti.

Facultatea de Geografie, Turism şi Sport organizează vineri, de la ora 15, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, o întâlnire cu Peter Hurley – „irlandezul care cinsteşte tradiţia românească” în cadrul Conferinţei „Cred în valorile şi tradiţiile româneşti”.

Decanul gazdă Alexandru Ilieş va modera conferinţa iar lectorul Nicolae Hodor de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca va prezenta cartea „Drumul crucilor”, scrisă de Peter Hurley.

Cu Leşe, la Săpânţa

Pe site-ul propriu www.traditia.ro, Peter Hurley descrie proiectele în care s-a implicat, precum „Vocile din Cimitirul Vesel”, „Pe drumul lu’ Grigore Leşe” sau „Drumul lung de la Cimitirul Vesel – pe jos de la Săpânţa la Bucureşti”. Peter Hurley şi-a investit toţi banii în Festivalul de la Săpânţa şi continuă să promoveze folclorul românesc pe plan internaţional.

Despre pasiunea sa pentru tradiţiile româneşti se pot găsi repere şi în interviul realizat de Digi24 cu titlul „Cred în România Civilizată. Peter Hurley, irlandezul care cinsteşte tradiţia românească”, postat pe digi24.ro.

Mai putem nota crezul declarat de Hurley pe site-ul personal: www.traditii.ro

1. România este o ţară greu de înţeles. Este des categorizată incorect în străinătate, uneori intenţionat spre dezinformare, alteori din ignoranţă.

2. Esenţa României se află mai ales (dar nu numai) în zona rurală, în civilizaţia rurală străveche care încă încearcă să supravieţuiască. Unii numesc acest fenomen „ţărănime”.

3. Există deja un oarecare nivel de conştiinţă în România privind adevărata valoare a acestei civilizaţii rurale şi rolul ei în identitatea voastră naţională, dar acum este în aşa mare pericol, încât mi-e teamă că această conştiinţă va deveni general acceptată numai după ce va muri, cum s-a întâmplat deja în ţările vestice, printre care şi Irlanda. România este încă „altfel”, şi în acel „altfel” cred că se află adevăratul vostru rol în viitorul Europei.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !