Ion Caramitru, despre teatrul romanesc

Ion Caramitru a fost invitat de Lucian Silaghi să rostească mesajul de Ziua Mondială a Teatrului
Ion Caramitru a fost invitat de Lucian Silaghi să rostească mesajul de Ziua Mondială a Teatrului
De Ziua Mondială a Teatrului, renumitul Ion Caramitru a vorbit despre realităţile românesc.

De Ziua Mondială a Teatrului, marcată anual la 27 martie, Ion Caramitru a vorbit la Oradea despre teatrul românesc. Renumitul actor spune că, în România, fără teatru nu se poate trăi.

„Nu cred că în ţara noastră există o raportare mai autentică la realităţile neamului decât teatrul. Am trăit acest fenomen înainte de ’89 când teatrul devenise o componentă a vieţii noastre, dar şi după această dată. Viaţa a bătut teatrul pentru doi ani, poate doi ani şi jumătate. Tot ce era străin era, la acea vreme, mai important şi mai viu decât ceea ce era înăuntru. Teatrele au fost nevoie să-şi refacă repertoriul. A fost o degringoladă care a început să se reaşeze după revenirea lui Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Lucian Pintilie. Lumea s-a întors la teatru odată cu ei, cu o curiozitate renăscută. Teatrul este o sărbătoare permanentă şi a supravieţuit întotdeauna”, a amintit Ion Caramitru.

Diplome de excelenţă

Ion Caramitru a primit din partea celui care l-a invitat să transmită un mesaj de Ziua Mondială a Teatrului, Lucian Silaghi, fostul director al Teatrului de Stat din Oradea şi actualul director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, o diplomă de excelenţă pentru performanţele artistice şi manageriale şi pentru prezenţa sa constantă pe scene orădene în cei 70 de ani de viaţă.

Lucian Silaghi i-a mai oferit maestrului teatrului românesc şi un album foto cu imagini din desele veniri la Oradea, precum şi o fotografie înrămată, imagine surprinsă la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

În spiritul acestei aniversări, Lucian Silaghi i-a oferit actualului director al Teatrului din Oradea (Daniel Vulcu – n.r.) un album cu imagini ale instituţiei dinainte de 15 decembrie 2007, anul în care a intrat în renovare şi o bucată de linoleumul care a fost în clădirea Teatrului până în 2007, frumos înrămată şi care – în opinia lui Silaghi – ar putea fi un exponat la viitorul Muzeu al Teatrului din Oradea. Un alt dar pe care i l-a oferit de Silaghi lui Daniel Vulcu cu acest prilej a fost un superb tablou cu măşti teatrale.

„Vă felicit pentru activitate şi pentru cele două nominalizări la premiile UNITER”, i-a spus Lucian Silaghi lui Daniel Vulcu.

La rândul său, Daniel Vulcu i-a înmânat lui Ion Caramitru, din partea instituţiei pe care o conduce, o diplomă de excelenţă pentru susţinerea culturii orădene.

Ion Caramitru a fost prezent la Oradea cu ocazia reprezentaţiei „Dineu cu proşti”, jucată marţi seara la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

„Am venit la Oradea pentru a juca în spectacolul «Dineu cu proşti». Dacă nu se îmbolnăvea actorul Şerban Ionescu, poate nu se întâmpla acest lucru”, a explicat Ion Caramitru.

C.D.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !