Judeţ blocat urbanistic, la Arhitectul-Şef

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Maria Simon
Maria Simon - © Foto: CJB
Modificările legislative au dus la blocarea activităţii de urbanism centralizate, deoarece nu este suficient personal.

Volumul mare de lucru de la Arhitectul-Şef al Judeţului Bihor generează întârzieri ce ar face invidios chiar şi CFR-ul. Problema este gravă. Sunt proiecte pe fonduri europene periclitate de lipsa unui certificat de urbanism. Totul pleacă de la unele modificări legislative în domeniu, ce au adus condiţii restrictive pentru primăriile de la ţară, fără arhitecţi sau alţi absolvenţi de studii de lungă durată în urbanism şi construcţii. Cum aceste primării au fost lăsate fără puterea de a elibera anumite acte de urbanism, atribuţiile au rămas în sarcina Consiliului Judeţean. Chit că personalul a rămas acelaşi.

Arhitectul-şef Maria Simon arată că sunt peste 100 de cereri pe zi pe agenda de lucru a instituţiei pe care o conduce, aflată în structura Consiliului Judeţean. Adică de patru ori mai multe decât în urmă cu câteva luni! Arhitectul-şef al Judeţului rezolvă acum toate cererile venite din judeţ, pentru primăriile care nu au structură specializată de urbanism. Indiferent că este vorba despre PUG, PUZ, PUD, certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţii, inclusiv pentru un municipiu precum Marghita, toate cad acum în sarcina Instituţiei Arhitectului-Şef şi a CJUAT, din structura Consiliului Judeţean.

Se cere personal dublu

Structura de 14 posturi va fi suplimentată cu două posturi, scoase deja la concurs, dar Simon cere conducerii Consiliului Judeţean alte zece posturi. Arhitectul-şef asigură că se lucrează şi peste program, inclusiv sâmbăta. Însă „un om poate lucra o dată numai la un singur dosar”. Mai apar întârzieri şi la primirea avizului din partea primarilor. „Este când aşteptăm o lună întreagă după un aviz de la un primar”, declară Maria Simon.

„Şi-au dat seama că dacă în UAT-uri nu sunt oameni de specialitate, actele de urbanism sunt eronate”, explică Maria Simon motivul pentru care legiuitorul a luat sarcina de la primăriile oraşelor mici şi a celor rurale şi a dat-o la Judeţ. S-a dorit, astfel, combaterea erorilor în urbanism, dar rezultatul este, practic, blocarea activităţii. Cu consecinţe nebănuite.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor