Kirei către Bolojan: dați execuția bugetară înainte de proiectul de buget!

De Cristina Ghilea
2Comentarii
Kirei către Bolojan: dați execuția bugetară înainte de proiectul de buget!
De cinci ani încoace, Consiliul Local aprobă mai întâi bugetele consolidate de venituri şi cheltuieli ale Municipiului Oradea, și abia ulterior aprobă şi conturile anuale de execuţie a exerciţiului bugetar pentru anii precedenţi, susține consiliera UDMR.

Opoziția locală, prin șefa grupului UDMR din Consiliul Local, cere Executivului local să respecte o ordine logică și să supună la vot execuția bugetară a anului trecut înainte de votul pe bugetul anului în curs.

„Formulez prezenta solicitare ca urmare a faptului că în ultimii cinci ani Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea, a aprobat prin hotărâri ale acestuia din urmă mai întâi bugetele consolidate de venituri şi cheltuieli ale Municipiului Oradea, pentru fiecare an în curs, iar ulterior au fost aprobate şi conturile anuale de execuţie a exerciţiului bugetar pentru anii precedenţi. Firesc este ca mai întâi să se aprobe contul anual de execuţie a exerciţiului bugetar pe anul precedent, şi ulterior să se aprobe bugetul consolidat de venituri şi cheltuieli pe anul în curs”, spune Kirei. În opinia sa, consultând modul în care s-au acoperit cheltuielile din anii anteriori, consilierii pot formula propuneri de amendare a proiectelor de buget.

„Un conducător autoritar, cum este primarul nostru, care nu admite replică, care îşi impune punctul de vedere, imprimă acelaşi stil Executivului pe care îl conduce”, susține ea, cu argumentul că în 11 februarie a solicitat ca pe Ordinea de zi a primei întruniri din luna februarie 2019 să apară un punct privind aprobarea situaţiilor financiare ale Municipiului Oradea pe anul 2018, prin care se aprobă şi contul anual de execuţie a exerciţiului bugetar pe anul 2018. Azi, consilierii locali sunt chemați la o întrunire extraordinară și marți, pe borderou, nu figura niciun proiect de hotărâre. „Poate o să apară cu câteva ore înaintea şedinţei, ca nu cumva vreun consilier local să aibă timp să le analizeze şi, eventual, să pună întrebări incomode”, mai spune ea.

Kirei insistă că e greu de înțeles de ce Executivul nu expune execuția bugetară a anului anterior, mai ales că situaţiile sunt întocmite, din moment ce direcțiile din Primărie și-au prezentat deja rapoartele de activitate.

„După toate aparenţele, Executivul nu doreşte o analiză temeinică şi eficientă a execuţiei bugetului, ca nu cumva să se afle că se poate şi mai bine”, e concluzia ei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor