La DGASPC: adopții internaționale sub semnul întrebării

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
3Comentarii
Puia Lucian Călin
Puia Lucian Călin
Comisia care l-a cercetat disciplinar pe directorul DGASPC Călin Puia a clasat sesizarea în cazul minorei Aurora Kanalas. Este sesizătă din nou, pe fondul unor noi informații despre adopții internaționale „care ridică semne de întrebare”.

Consiliul Județean Bihor transmite că a încheiat cercetarea disciplinară a lui Puia Lucian Călin, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Prorecția Copilului Bihor (DGASPC) și vicepreşedinte al Comisiei de Protecţia Copilului Bihor, în cazul scoaterii din țară fără respectarea procedurii legale a minorei Kanalas Aurora. Adolescenta e aflată în plasamentul Fundaţiei Emanuel Speranţa României.

Opinii separate

În cadrul comisiei de disciplină au fost redactate două rapoarte având opinii separate, trasmite CJ: „Raportul nr. 48/05.07.2018 privind clasarea sesizării înregistrate sub nr. 20881/01.11.2017 depusă de Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor e un raport formulat pe baza opiniei majorității membrilor comisiei precum și Raportul înregistrat sub nr. 46/04.07.2018 potrivit căruia dl. Puia Lucian Călin se face vinovat pentru o serie de nereguli existente în activitatea Comisiei de Protecției Copilului și implicit în activitatea depusă de DGASPC Bihor în gestionarea acestui caz, raport ce constituie opinia separată a președintelui Comisiei de Disciplină”.

Anul trecut, fundația care o avea în plasament pe Aurora Kanalas a scos-o din țară fără a avea toate documentele necesare și a dus-o în SUA. Motivația a fost că fata va studia într-un sistem dedicat special copiilor din centrele de plasament. De la liceul unde fata a studiat în România, s-a obținut s-a obţinut o adeverinţă unde se arăta faptul că minora ar fi plecat în SUA, în vederea înfierii.

A fost readusă în țară, între timp, informează CJ, și nu poate fi scoasă în afara granițelor câtă vreme cazul său nu e elucidat.

Sesizare nouă

Comunicatul CJ ai arată că „întrucât, în ultima perioadă au apărut elemente noi sesizate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, constatându-se că alte două minore aflate în sistemul de protecție special al DGASPC Bihor au fost supuse procedurii adopției internaționale, într-o manieră ce ridică semne de întrebare, avem obligația legală, dar și morală să sesizăm din nou comisia de disciplină.

Prin aceste entități ne asumăm sarcina să verificăm orice tip de sesizări ce se referă la posibile nereguli din sistemul copiilor instituționalizați. Precizăm că, în prezent, la nivelul Consiliului Județean Bihor, cât și la nivelul altor instituții sunt constituite și alte comisii care urmează să se pronunțe asupra deficiențelor sesizate la adresa activității DGASPC Bihor”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor