La vanatoare cu Ceausescu

Ceausescu la Balc
Ceausescu la Balc
Domeniul pe care vânează omul de afaceri Ion Ţiriac şi invitaţii săi a fost utilizat şi de Nicolae Ceauşescu.

În cartea sa „La vânătoare cu Ceauşescu”, Vasile Crişan, unul dintre organizatorii vânătorilor lui Ceauşescu, spune că preşedintele României a venit în ianuarie 1975 la Balc pentru o vânătoare de trei zile. Era însoţit de soţia sa, la fel ca şi demnitarii care îl acompaniau: Constantin Dăscălescu, Emil Bobu, Iosif Banc şi Ion Păţan. „Trenul prezidenţial a oprit la Balc şi a fost garat într-o staţie mică în apropierea Pădurii Balc. Ceauşeşscu şi însoţitorii lui au rămas peste noapte în confortabilele dormitoare din tren. Vânătoarea la mistreţi de a doua zi a decurs în condiţii normale, ziceam noi. Dar Ceauşeşscu şi mai ales ceilalţi invitaţi au fost de altă părere. Deşi şeful statului, în cele cinci goane, împuşcase peste 30 de mistreţi, atmosfera era cam încărcată. El nu era mulţumit de rezultat…În fiecare goană erau construite acele pâlnii de dirijare a mistreţilor numai spre standul lui Ceauşeşscu, iar ceilalţi vânători stăteau în standurile situate în afara gardurilor unde nu aveau ce împuşca…Vânătoarea de la Balc s-a încheiat pe muchie de cuţit”.

Autorul ilustrează cu câteva fotografii vânătoarea de la Balc, care ar trebui să-l înfăţişeze pe Nicolae Ceauşeşscu nemulţumit de modul în care şeful Inspectoratului Silvic, Nicolae Noja organizase vânătoarea, chiar dacă vierul împuşcat are colţi mari. Cele mai mari trofee (colţi) de mistreţi, Ceauşeşscu le-a obţinut la Galaţi în pădurea Adam. Interesantă este descrierea modului în care are loc vânătoarea. În afara vânătorilor cu goană de mistreţi, Ceauşeşscu a practicat şi vânătoarea la punctele de hrănire. Vasile Crişan spune că mistreţi se obişnuiau, după 5-10 zile de distribuire a hranei astfel încât se puteau vedea aşteptând mistreţi să li se servească hrana chiar lângă punctele de hrană. Li se formase deja reflexul condiţionat. În aceste condiţii vânătoarea era destul de simplă. Şeful se deplasa cu maşina pe drumul forestier, apoi pe jos pe o potecă de vânătoare mascată de pădure, din cârdul mare adunat la hrană, la o distanţă de 20-25 de metri, alegea 1-2 mistreţi mai mari în care trăgea”.

Record la vanatoarea de la Balc, 254 de mistreti impuscati0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !