Laszlo Tokes nu se dezminte! A arborat steagul ținutului Partium

De C.De
71Comentarii
Laszlo Tokes nu se dezminte! A arborat steagul ținutului Partium
După ce a fost amendat pentru că a arborat steagul Secuiesc, Laszlo Tokes a înălțat vineri și steagul ținutului Partium ca formă de protest.

În vara anului 2014 Laszlo Tokes arbora steagul Secuimii în fața biroului său de parlamentar. Steagul a fost arborat personal de Tokes, în 18 iulie 2014, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) Bihor şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca protest faţă de „încălcarea drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale”.

Poliția Locală l-a amendat pe parlamentar pentru gestul său de a arbora steagul Secuimii pe bazaarticolului 49, litera a) din această lege ca definire a abaterii: „amplasarea mijloacelor de publicitate fără aviz pentru publicitatea temporară ori cu nerespectarea prevederilor acestuia şi a documentaţiei tehnice care a stat la baza eliberării avizului, precum şi montarea panourilor publicitare cu structură proprie şi elemente de susţinere care necesită fundaţie pe trotuare cu lăţime mai mică de 2,25 m.” Pentru această abatere legea prevede o amendă contravenţională cuprinsă între 30.000 lei la 50.000 lei.

Laszlo Tokes a contestat amenda însă instanțele bihorene nu i-au dat câștig de cauză. Dezamăgit, acesta spune că lupta pentru dreptate va continua și va merge la CEDO.

Steagul ținutului Partium

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele PPMT Csomortanyi Istvan și Laszlo Tokes au motivat arborarea steagului Partium ca formă de protest la deciziile luate de Judecătoria Oradea și Tribunalul Bihor care au dat câștig de cauză Poliției Locale.

Astfel, de vineri, stindardul Partiumului flutură alături de următoarele steaguri: al Uniunii Europene, al Revoluției Maghiare de la 1956, cel al Revoluției Române de la 1989 și cel al Secuimii. Acesta din urmă încă nu a fost dat jos deși parlamentarul a primit un proces verbal conform căruia avea la dispoziție șapte zile să nu îl mai afișeze.

Steagul regiunii Partium are un fundal alb, pe care se regăsesc o cruce dublă (simbol al creștinismului european din Evul Mediu) și 4 dungi roșii paralele (care reprezintă cele trei Crișuri și Someșul). Designul a fost stabilit în urma unui de concurs de idei, spune președintele Csomortanyi. Autorul acestuia dorește însă să rămână anonim datorită posibilelor reacții adverse.

Astăzi, denumirea de Partium se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România; din județul Hajdu-Bihar din Ungaria; și din regiunea Transcarpatia din Ucraina.


SAMSUNG CSC

 71Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor