Luptă pentru taxa pe zahăr

De Otilia Șandor
15Comentarii
Luptă pentru taxa pe zahăr
Reprezentanţii Colegiului Pacienţilor (CP) s-au întâlnit cu politicienii din PSD pentru proiectul de taxare a produselor cu conţinut mare de zahăr.

Reprezentanţii CP spun că în multe oraşe pacienţii stau cu lunile pe liste de aşteptare sperând să prindă un loc la un CT sau pentru analize, timp în care boala progresează şi costurile devin tot mai mari.

Eliminarea acestor plafoane ar schimba în bine viaţa multor români, va contribui la scăderea numărului de internări şi a consumului de medicamente. Reprezentanţii CP au calculat că doar din aplicarea acestei taxe pe bauturile răcoritoare s-ar putea colecta peste 1.4 miliarde ron. „La un volum de vânzări în 2016, de 1,6 miliarde litri de sucuri, cu o acciză de 0.8 ron/litru, am strânge peste 1.2 miliarde ron pentru sănătate. Adică de 2 ori mai mult decât bugetul acutal de 716 milioane ron alocat analizelor şi investigaţiilor la nivel naţional. Preţul unei sticle de suc de 0.5 litri care azi costă 3 ron va ajunge la maxim 3.4 ron dacă producătorii vor transfera tot costul catre clientul final”.

Reprezentanţii Colegiului Pacienţilor au transmis că s-au întâlnit cu politicienii din PSD care vor să susţină proiectul de taxare a produselor cu conţinut mare de zahăr ca o soluţie de scădere a consumului de zahăr şi a problemelor generate de acesta.

Întâlnirea a avut loc miercuri, 17 mai, la Camera Deputaţilor, unde deputatul PSD Costel Lupaşcu a discutat cu reprezentanţii Colegiului Pacienţilor despre acest proiect.

Colegiul Pacienţilor transmite că insistă asupra urgenţei unei astfel de reglementări care ar avea dublu rol: educativ, dar şi de susţinere a sistemului public de asigurări de sănătate care nu face faţă nevoilor pacienţilor. Colegiul Pacienţilor a transmis că există temerea cetăţenilor ca banii colectaţi astfel să fie cheltuiţi fără niciun beneficiu real pentru cetîţeni motiv pentru care au cerut ca aceste fonduri să ajungă transparent în bugetul CNAS pentru a finanţa eliminarea sau creşterea substanţială a plafoanelor pentru serviciile de laborator, ecografie, CT, RMN şi alte investigaţii paraclinice, dar şi plata corectă a medicilor.

„Credem că este momentul acţiunii şi sperăm că parlamentarii vor realiza astfel că pot îmbunătăţi viaţa a milioane de cetăţeni şi şansa de a salva mii de vieţi pe an”, a declarat Angela Perneş, de la Colegiul Pacienţilor.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor