Mai-marii judetului, intr-un sah etern

2Comentarii
Mai-marii judetului, intr-un sah etern
CJ Bihor susţine că Vulcu rămâne manager la Teatru, deşi Prefectura a atacat în instanţă revocarea lui Silaghi.

Consiliul Judeţean insistă cu Daniel Vulcu. Joi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloseniuc, a anunţat că Vulcu va continua să-şi exercite atribuţiile ca manager interimar la Teatrul de Stat Oradea. Anunţul lui Voloseniuc se traduce printr-o declaraţie de război adresată Prefecturii, ce acţionase în Justiţie hotărârea Consiliului Judeţean de a-l revoca de la şefia Teatrului pe Lucian Silaghi, precum şi alte hotărâri ce vizau managerii instituţiilor de Cultură. Atitudinea CJ Bihor, de sfidare a Prefecturii, reprezintă o premieră în istoria conflictelor în Justiţie dintre Instituţia Prefectului şi autorităţile locale.

În mod normal o acţiune în contencios administrativ suspendă automat hotărârea autorităţii locale, până la o decizie judecătorească definitivă. CJ Bihor susţine însă că hotărârile cu privire la managerii instituţiilor de Cultură, aşadar inclusiv revocarea lui Silaghi din poziţia de manager al Teatrului, au produs deja efecte juridice şi nu mai au ce suspenda! Aşadar, Voloseniuc a declarat joi la sediul PNL Bihor că Vulcu rămâne manager al Teatrului. Iar actorul, aflat lângă Voloşeniuc, a întărit spusele vicelui de la Consiliu, afirmând că prefectul „s-a băgat unde nu-i fierbe oala”.

Atitudinea Consiliului Judeţean reprezintă o premieră. Până acum, toate hotările de consiliu, fie el local sau judeţean, atacate de Prefectură în contencios administrativ, s-au suspendat de drept, chiar dacă ele produseseră efecte juridice până când Prefectura a ales să le atace în Justiţie. Spre exemplu, o dată atacate, Primăria Oradea a renunţat să mai aplice taxa de ordine publică (pentru alcoolul vândut noaptea – n.r.), taxa minimă la grădiniţe (de 90 de lei) sau taxa pe monumentele istorice. Şi CJ Bihor a renunţat la reorganizările din Cultură, ce presupuneau înfiinţarea teatrelor Regina Maria, respectiv Szigligeti Szinhaz, înfiinţând apoi Teatrul Maghiar din Oradea, şi acesta atacat ulterior de prefectul Gavrilă Ghilea. Toate aceste hotărâri ale CJ Bihor au fost suspendate o dată ce ele au intrat pe rol, în Justiţie.

Miza Vulcu

Nu acelaşi lucru se întâmplă şi acum, când în prim-plan sunt două personaje susţinute puternic pe linie politică: Lucian Silaghi, susţinut de PDL şi Daniel Vulcu, cu spate în PNL. Practic, Voloşeniuc a transmis ieri că Judeţul nu mai ţine seama de acţiunile prefectului şi că merge înainte cu omul său.

Şefa Serviciului Juridic din Prefectură, Alice Lupeş, spune că va analiza ce e de făcut în acest caz. „Legea spune că aceste hotărâri atacate sunt suspendate de drept. Vom analiza şi, în funcţie de argumentele cu care vine Consiliul, vom vedea care sunt paşii următori. Ei spun că efectele hotătârilor s-au produs deja şi nu mai au ce suspenda. Însă, din punctul nostru de vedere efectele juridice se produc în continuare”, ne-a declarat Lupeş, ce ia în calcul o nouă acţiune în Justiţie a Prefecturii împotriva CJ Bihor, exclusiv pentru neaplicarea de către Consiliu a suspendării de drept a hotărârilor atacate. Legea nu prevede o altă instituţie cu atribuţii de mediere în asemenea cazuri.

CĂLIN CORPAŞ

Teatrul de Stat absorbe Arcadia

Vulcu, virulent la tribuna PNL

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor