Mai putini someri în Bihor

2Comentarii
Mai putini someri în Bihor
Luna acesta vor demara mai multe cursuri de calificare, perefecşionare şi iniţiere.  

Somajul în judeţul Bihor este în contină scădere. Conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor rata somajului a scăzut în luma martie cu 0,5% faţă de luna anterioară. „O scădere semnificativă a numărului şomerilor se înregistrează şi faţă de anul trecut când erau înregistraţi 17.072 de şomeri faţă de 13.653 în prezent”, a precizat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.

Din cei 13.653 de şomeri înregistraţi la sfârşitul lunii martie, 5.710 sunt indemnizaţi . Astfel, rata şomajului a ajuns în prezent la 4,78%. Reprezentanţii AJOFM Bihor spun că această scădere a numărului de şomeri din ultima perioadă se datorează şi faptului că nu au fost înregistrate concedieri colective dar şi faptului că au crescut angajările.

La sfărşitul lunii martie în baza de bate a AJOFM Bihor erau înregistrare 341 de locuri de muncă vacante. Dintre acestea 5% pentru cei cu studii superioare, 46% pentru persoanele cu studii medii şi 49% pentru muncitorii necalificaţi. Meseriile în care se oferă destul de multe locuri de muncă sunt lucrător comercial, confecţii îmbrăcăminte şi încălţăminte, sudor frezor, montator electric şi agent de pază. 

Formare profesională

Pentru a veni şi mai mult în ajutorul şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă AJOFM Bihor derulează mai multe cursuri de calificare, perfecţionare şi iniţiere. Aceste programe de formare profesională sunt oferite gratuit şomerilor înregistraţi.„Noi plătim şi analize medicale ale cursanţilor, pentru cursurile unde acestea sunt necerare. De asemenea, oferim abonamente pe două linii de transport pe perioada cursului”, a precizat Daciana Nica.

Cursanţii au însă şi obligaţii. Astfel, aceştia trebuie să accepte repartiţiile date de către AJOFM Bihor.

În perioada următoare vor demara mai multe astfel de cursuri. Astfel, luna aceasta va demara un curs de calificare pentru 27 de peroane pentru lucrător în electronică automatizări, un curs pentru agent de vânzări, unul de limba engleză, agent de pază ordine şi intervenţie. Pentru cei cu studii superioare vor fi organizate cursuri de asministrator reţea de calculatoare şi agent de vânzări.

Pentru luna mai sunt programate cursurile de cameristă hotel, maseur şi confecţioner îmbrăcăminte.

S.Al

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor