Masterplan făcut de bucureșteni, pentru Universitatea din Oradea

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
4Comentarii
Așa arată planșa cu obiectivele prinse în Masterplanul în curs de realizare
Așa arată planșa cu obiectivele prinse în Masterplanul în curs de realizare
Primăria Oradea plătește realizarea unui Masterplan pentru o zonă integrată, dedicată Universității din Oradea.

Inițiativa implicării Primăriei în sistematizarea zonei adiacente Universității din Oradea a fost votată în Consiliul local, în 2016.
La mijlocul lui 2017, Primăria a semnat contractul „pentru servicii de consultanță de întocmire a Masterplanului Campusului Universitar Integrat din Municipiul Oradea” cu firma bucureșteană Adest Architecture SRL, pentru 132.000 lei fără TVA.

Au urmat mai multe întâlniri de lucru între arhitecții firmei și reprezentanți ai Universității, Primariei iar la începutul acestui an, primarul Ilie Bolojan anunța, pe pagina sa de Facebook, că Masterplanul ar trebui să fie predat până la finalul lunii mai.

„Am avut mai multe întâlniri de lucru cu arhitectul bucureștean care se ocupă de proiect și am rămas impresionați de minuțiozitatea cu care am văzut că lucrează. A solicitat documentații detaliate pe parcursul documentării, spre exemplu, a cerut să fie marcată poziția arborilor de valoare, pentru a-i putea menaja, eventual, de propunerea de amenajare”, relatează Eduard Florea, șeful Direcției Economice din Primărie.

Ce solicită arhitecții

Între studiile solicitate de arhitecții Adest Architectures figurează studii topografice care să cuprindă și vecinătățile, până la nivelul căilor de acces, terenurile proprietatea Universității, dar și cele deținute de Consiliul Județean și Unitatea de Jandarmi.

A mai cerut ca studiul istoric al clădirilor să cuprindă evidențierea imobilelor pe categorii, cu identificarea celor care pot fi dezafectate.
Conform caietului de sarcini, Masterplanul trebuie să cuprindă reglementări referitoare la organizația rețelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică în funcție de caracteristicile structurii urbane, dezvoltarea infrastructurii edilitare dar și protejarea monumentelor istorice și servituţile care apar în zonele de protecție ale acestora.

Primarul optimist

„Ar urma ca până la sfârşitul lunii mai să avem acest plan de dezvoltare a Universităţii Oradea, în aşa fel încât în anii următori, prin investiţii combinate, să avem un campus universitar situat între pârâul Peţa, cartierul Universităţii, cimitirul Rulikowski şi noua sală de sport, care să concentreze toate facilităţile de învăţământ. Le mulţumesc reprezentanţilor Universităţii pentru implicarea în acest proiect. După finalizarea acestui masterplan, Primăria Oradea va trece la realizarea de investiţii pe acest amplasament, care, o dată finalizate, vor trece în administrarea Universităţii Oradea, contribuind la dezvoltarea universităţii şi, implicit, a oraşului”, a transmis primarul Bolojan printr-o postare pe internet.

Rectorul apreciază ajutorul Primăriei Oradea, dar crede că pentru edificarea construcțiilor prinse în Masterplan vor trebui găsite soluții complexe. Chiar dacă primarul Ilie Bolojan pare pornit să ajute Universitatea, rectorul Constantin Bungău este mai ponderat. Și vede Masterplanul pus în pract...
Parcul Științific și Tehnologic ar urma să fie dedicat cercetării și aplicării tehnologiilor avansate în economie, la Universitatea din Oradea. Universitatea din Oradea a semnat, recent, un acord de parteneriat în participațiune cu Consiliul Județean Bihor și Parcuri Industriale Bihor, în vederea...

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor