Medicii DSP: preveniţi infecţia cu virusul West Nile!

De Otilia Șandor
7Comentarii
Medicii DSP: preveniţi infecţia cu virusul West Nile!
Nu e niciun caz de West Nile în Bihor, dar doctorii vor să prevină apariţia virusului.

Inspectorii sanitari bihoreni atenţionează asupra pericolului infecţiei cu virusul West Nile. La noi în judeţ nu s-a confirmat niciun caz cu această infecţie, dar, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în unele ţări ale Uniunii Europene au fost notificate cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Astfel, până în 4 august, au fost notificate cinci cazuri de infecţie cu virus West Nile în Uniunea Europeană, dintre care patru în România şi unul în Italia, precum şi 22 cazuri în ţările vecine, din care două cazuri confirmate în Serbia.

Cele patru cazuri de infecţii cu virusul West Nile din România s-au înregistrat în Dolj, Brăila, Ialomiţa şi Olt. Medicii spun că din 27 iulie până în 3 august s-au confirmat trei cazuri de meningoencefalită cu virus West Nile (câte un caz în Dolj, Brăila, Ialomiţa – soldate cu decese), precum şi a unui caz probabil (Olt).

Precauţie

În judeţul Bihor nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile; totuşi, este necesară aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei, atenţionează doctorii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Astfel, la nivel comunitar, spun medicii DSP Bihor, autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii „trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane”.

La nivel individual, completează inspectorii DSP Bihor, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin câteva măsuri. Important este, spun medicii DSP Bihor, ca la apariţia simptomelor de boală, pacienţii să se adreseze medicului, evitând să se trateze singuri.

Cum se previne

Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmit următoarele sfaturi pentru a nu contracta infecţia cu virusul West Nile:
– evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber, în amurg şi în zori, când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental);
– împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre și uşi);
– desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Se va schimba des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia.

Simptome şi transmitere

Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează despre simptomatologia şi transmiterea infecţiei cu virusul West Nile. Ei atenţionează că virusul West Nile afectează sistemul nervos central şi că:
· 80% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun fel de simptome;
· 20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor;
· numai una din 150 de persoane poate dezvolta forma severă a bolii – cu febră mare, cefalee, dezorientare, meningită, până la comă;
·sunt afectaţi mai ales copiii și vârstnicii cu rezistenţă scăzută;
– virusul este transmis prin pişcătura ţânţarilor infectaţi, iar infecţia nu se transmite prin atingerea unei persoane infectate;
– cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea înţepăturilor de tânţari.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor