Memoriul moţilor, şi către Lucia Varga

De Cristian Horgoș
„Noi suntem moţi, nu hoţi”, „Nu vă bateţi joc de noi, daţi pădurea înapoi!” Foto: Christian Ciubotărescu
„Noi suntem moţi, nu hoţi”, „Nu vă bateţi joc de noi, daţi pădurea înapoi!” Foto: Christian Ciubotărescu
Moţii au trimis un memoriu anti-defrişări la Traian Băsescu, premierul Ponta şi la ministrul bihorean Lucia Varga.

Sute de localnici din comune din Munţii Apuseni au protestat, vineri, la Gârda de Sus, împotriva „exploatării excesive” a pădurilor din regiune de către firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, care are fabrică de cherestea la Sebeş.

„Oamenii sunt nemulţumiţi că o cantitate enormă de lemn este exploatată de firme şi vor să aibă şi ei dreptul să exploateze lemnul. Vor, de asemenea, exploatarea durabilă a pădurilor din Apuseni, deoarece se taie acum peste 10.000 de metri cubi de material lemnos anual”, a declarat primarul comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu.

Protestatarii au redactat un memoriu pe care îl vor înainta preşedintelui Train Băsescu, premierului Victor Ponta şi ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, şi în care le solicită acestora să oprească „măcelul pădurilor”.

„Noi, moţii, atragem atenţia Guvernului de a opri acest măcel al pădurilor, aşa câte au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi care locuim în Munţii Apuseni, pentru care şi-au dat viaţa eroii noştri Horea şi Avram Iancu”, se arată în memoriu.

Contractul de exploatare de către Holzindustrie a fost semnat de Guvernul PSD condus de Adrian Năstase şi prelungit de actuala guvernare.

„În urma acestui contract, noi, moţii, am rămas cu munţii goi, fără posibilitatea asigurată traiului, aceasta fiind pâinea de toate zilele a moţilor, deşi actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum «Dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni» cu ce…?”, se mai arată în memoriu.

Protest anti-defrişări în Apuseni

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !