Merka, dat de ANI pe mâna procurorilor

De Călin Corpaş
2Comentarii
Adrian Merka
Adrian Merka
Deputatul bihorean este acuzat că şi-a angajat părinţii la propriul cabinet parlamentar.

Deputatul Merka Adrian Miroslav, ce reprezintă minoritatea slovacă şi cehă în Parlament, a fost deferit procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de către Agenţia Naţională de Integritate. Merka este acuzat că în perioada decembrie 2008 – octombrie 2011 şi-a angajat părinţii la biroul său parlamentar. „De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât acesta a avizat contractele individuale de muncă încheiat de părinții săi cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia mama sa a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 Lei, iar tatăl său a realizat venituri nete în sumă totală de 4.533 Lei”, se arată în comunicatul ANI, emis luni. Pentru ANI, Merka a fost în conflict de interese. „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, citează ANI din art. 2531 al Codului Penal.

Informarea ANI îl vizează pe bihorean, alături de alţi doi deputaţi Nicolae Mircovici (minorităţi), Mircea Grosaru (minorităţi) şi un fost deputat, Luminiţa Iordache (ex-PSD).

Neînştiinţat oficial

În comunicatul său, postat şi pe www.integritate.eu, ANI transmite că „persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază”. Contactat de JB, deputatul Merka spune, însă, că nu a primit nimic oficial de la ANI. „Nu am nicio reacţie până nu am hârtia de la ei. Până nu am nicio înştiinţare oficială”, s-a rezumat să comenteze deputatul Adrian Merka.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor