Modificări ale Codului Rutier, în vigoare de sâmbătă

4Comentarii
Modificări ale Codului Rutier, în vigoare de sâmbătă
Codul Rutier a suferit câteva modificări, iar șoferii care nu le respectă riscă amenzi între 390 și 487 de lei.

Transportul copiilor

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Excepție: copiii aflaţi în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, dar în cazuri excepționale pot fi montate și pe scaunul din față orientate cu fața în direcția opusă deplasării autovehiculului.

Excepție: copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceştia pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului de până la trei ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

În uma modificărilor aduse, copiii de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Sancțiuni

Şoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru – cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 – 487 de lei, şi trei puncte de penalizare.

Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute şi pentru neasigurarea că persoanele minore poartă centură de siguranţă.

Sursa: Mediafax4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor