Modificări ale Codului Rutier

Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Începând cu data de 18 iulie 2019 au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului rutier , Legea nr. 130/2019 modificând Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

În cazul în care conducătorul de autovehicul , tractor agricol sau forestier ori tramvai, săvârșește într-un interval de două luni ( anterior termenul era de șase luni ) de la data restituirii permisului de conducere, din nou o anumite contravenții rutiere , perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

La cererea titularului permisului de conducere , perioadele de suspendare se reduc de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce , la cererea titularului , dacă sunt îndeplinite cumulativ , următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile la cererea titularului:

a) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;

b) dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni .

Conducătorul nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) a cumulat , din nou , cel puțin 15 puncte de penalizare în ultimele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

b) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale , iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influența alcoolului;

c) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !