Momente dure în economie

Momente dure în economie
ORADEA – Interviu: răspunde întrebărilor Decebal Traian Remeş, secretar general PNL. Fostul ministru de Finanţe crede că economia României va traversa momente dure.

Reporter: Domnule Remeş, ca fost ministru de Finanţe, ce părere aveţi despre bugetul pe 2007?
D.T. Remeş: Bugetul pe 2007 este încurajator pentru economia românească. Cuprinde şi finanţarea pentru Uniunea Europeană, şi cofinanţarea programelor care vor fi finanţate parţial din bani de la UE. Din punctul meu de vedere, este un buget realist, dar totul depinde de răspunsul economiei româneşti în noile condiţii după intrarea în Uniune, pentru că economia se va întâlni cu momente dure şi s-ar putea să avem în anumite domenii de activitate căderi de unităţi şi mai mici, şi mai mari, care pot să dea anumite probleme la alimentarea bugetului.

Reporter: Adversarii politici ai coaliţiei spun că nu s-a mai pomenit în istoria României ca bugetul să fie rectificat de patru ori, cum s-a întâmplat în 2006.
D.T. Remeş: Adversarii noştri politici ar trebui să se bucure pentru succesele economiei româneşti din 2005-2006, pentru această creştere chiar peste aşteptările guvernanţilor, ar trebui să se bucure că leul s-a întărit, ar trebui să se bucure de faptul că s-a schimbat radical comportamentul agenţilor economici în relaţia cu statul. Ei plătesc de regulă la timp şi de regulă întreaga sumă datorată pentru fiecare fel de impozit în parte. Aceasta a dus la o creştere a gradului de colectare din sumele curente datorate lunar, iar prin efortul pe care Ministerul Finanţelor, organele de control l-au făcut, s-au recuperat multe sume din datoriile vechi ale agenţilor economici. Este adevărat, s-au făcut multe rectificări, dar trebuie să ne bucurăm că de fiecare dată s-au făcut în plus, pentru sistemul de bugetare, pentru investiţii, pentru infrastructură şi creşteri de salarii la tot sistemul bugetar.

Reporter: În bugetul pe 2007 sunt cuprinse şi sume din privatizări. Or CEC-ul, de exemplu, nu se mai privatizează.
D.T. Remeş: Nu e nici o problemă. Faptul că nu s-a privatizat CEC-ul are o explicaţie foarte serioasă. Nu a fost nevoie de aceşti bani la buget. La execuţia bugetară, veţi vedea, bugetul se va închide pe excedent. Cât despre CEC, prin faptul că înainte se privatizase BCR s-a mai astâmpărat oarecum foamea băncilor străine de a pătrunde în economia românească. Tocmai de aceea nu s-a obţinut o sumă corespunzătoare aşteptărilor justificate ale României şi ale Guvernului României. CEC-ul poate rămâne, prin restructurare şi recapitalizare, o bancă de stat sau, într-un moment oportun pe piaţa bancară, într-o situaţie de nevoie a alimentărilor bugetare, se poate relua procedura de privatizare.

Reporter: Pentru că vorbiţi de alimentări bugetare, atunci când se fac rectificări, care ministere sunt ţinte predilecte pentru rectificarea în minus? De la cine aţi tăiat când aţi fost ministru?
D.T. Remeş: Niciodată nu am făcut, nici măcar în perioada aceea deosebit de dificilă, tăieri numai de dragul de a da la alţii. De regulă, la rectificările bugetare care se fac spre partea finală a anului se ia în considerare posibilitatea consumării efective până la închiderea anului a sumelor alocate. De regulă sunt rămâneri în urmă la realizarea cheltuielilor bugetare în infrastructură, în construcţii, în achiziţia unor bunuri, unde procedurile de avizare, de contractare şi de răspuns al celui care câştigă licitaţia produc întârzierea transferului de bunuri, deci a plăţii, momentul plăţii fiind aruncat pe anul următor. Aşa se ajunge la rectificările în minus. Nu există ţinte predilecte pentru rectificările în minus. În schimb, există ţinte predilecte pentru rectificările în plus, pentru că procesul de legiferare este în mişcare continuă, şi atunci te trezeşti că legea prevede alocări mai mari. Nu mai vorbim de obligaţia de a finanţa cu mai mulţi lei în perioada în care leul românesc tot cădea. Din fericire, acum nu mai este cazul.

Simion Todoca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !