Monografie dspre episcopul martir Nicolae Popoviciu

1Comentariu
Monografie dspre episcopul martir Nicolae Popoviciu
La Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea s-a lansat săptămâna trecută cartea „Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903 – 1960).

Monografie istorică”, editată de Asociaţia Culturală „România în lume” cu finanţare de la Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

Cartea este şi lucrarea de doctorat a autorului, preot Ioan Mircea Ghitea – paroh al Bisericii Ortodoxe din Husasău de Criş.

În calitate de coordonator al tezei de doctorat, Universitarul Mihai Drecin a evocat în cadrul evenimentului editorial personalitatea episcopului martir. „Nicolae Popoviciu este un model ideal de corectitudine pentru sine şi enoriaşii săi. A fost un om cu principii, acceptând să se sacrifice, deşi a avut şansa să urce în ierarhia profesională. El ar fi putut să devină un slujbaş al noului regim, fiind apreciat atât de conducerea de la Bucureşti, cât şi de cea de la Moscova. Însă şi-a apărat principiile şi a intrat în conflict cu regimul comunist, care l-a epurat”, a punctat istoricul Mihai Drecin.

La rândul său, protopopul Dorel Octavian Rusu a subliniat că lansarea este o premieră fiind vorba de prima monografie istorică dedicată unei personalităţi de prim rang din acest colţ al ţării. „A avut o personalitate care a impus respect şi autorităţilor. Nu a fost arestat fiindcă le era teamă că va fi transformat într-un erou”, a completat protopopul Rusu.

Preotul Ioan Mircea Ghitea a dezvăluit că a urmărit ca, prin scriitura sa, „să facă lumină asupra trecutului episcopului Popoviciu, pătat cu samavolnicie de către regimul comunist, prin intermediul organelor de securitate”.

Ca repere biografice, notăm că Nicolae Popoviciu a fost ales episcop al Oradiei la vârsta de 33 de ani, în aprilie 1936. Până în 1948 episcopul a avut o atitudine mai prudentă în raport cu autorităţile comuniste dar apoi a sprijinit necondiţionat familiile preoţilor şi intelectualilor arestaţi de regim.

Ca urmare, comuniştii l-au îndepărtat de la conducerea Episcopiei în octombrie 1950, impunându-i domiciliu forţat la Mănăstirea Cheia din judeţul Prahova.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor