Morminte stilizate între pereţii fostei catedrale din Cetate

Reactualizat la:
8Comentarii
Mormintele vor fi protejate cu nişte bănci amenajate de jur împrejur
Mormintele vor fi protejate cu nişte bănci amenajate de jur împrejur - © Foto: PMO
În cadrul amenajării curţii interioare a Palatului Princiar din Cetate s-au marcat două morminte regale, în memoria Regelui Ladislau I al Ungariei (1077-1095), cel care a întemeiat la Oradea o mănăstire în cinstea Sfintei Fecioare Maria și a Regelui Sigismund de Luxemburg.

Lucrările de amenajare a unui arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății, începute în aprilie 2018, sunt în curs de execuție, în acest moment lucrările fiind realizate în proporție de 98%. Luna viitoare ar urma să fie finalizate şi recepţionate.

„În contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A şi B din perioada 2012 – 2015, în anul 2015 au continuat cercetările arheologice în curtea Palatului Princiar al Cetății Oradea pentru punerea în valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvoltă pe aliniamentul ce uneşte subsolurile corpurilor mai sus amintite şi zona Corpului D, ocupând o parte însemnată a curţii.

De altfel, rezultatele cercetărilor au stat la baza proiectului elaborat de SC Pro Arh SRL în mai multe etape. Proiectul a propus amenajări provizorii pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, astfel încât în zona catedralei gotice să poată fi reluate oricând cercetările arheologice, fără desfacerea unor pavaje și amenajări definitive în curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activități educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice.

Amenajarea curții, cu suprafața de 4.917 mp, pune în evidență elementele constructive ale catedralei gotice și ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice. Zidurile sunt marcate la sol cu lespezi din piatră naturală și cărămidă klinker”, informează Primăria.

Foto: PMO ©

Între zidurile catedralei s-au amenajat două morminte regale, în memoria Regelui Ladislau I al Ungariei (1077-1095) și a Regelui Sigismund de Luxemburg. Acestea sunt realizate din marmură albă și „roso”, sunt inscripționate cu plachete comemorative și vor fi protejate în timpul evenimentelor care vor avea loc în Cetate cu bănci care urmează să fie confecționate în acest scop.

Spațiul perimetral care nu va mai fi cercetat arheologic este finisat cu piatră cubică. În afara arborilor existenți, au mai fost create spatii verzi cu arbori și arbuști.

Spațiul amenajat este prevăzut cu instalațiile necesare organizării de evenimente: instalații de apă rece, canalizare pluvială; instalații electrice de forță pentru alimentarea pompelor de dren, pentru alimentarea consumatorilor ocazionali și puncte de alimentare pentru scene mobile, instalații electrice de iluminat.

Lucrările sunt executate de SC Constructorul Sălard SRL.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor