Mozaicul din pasajul Vulturul Negru ar putea fi înlocuit cu plăci de marmură

Reactualizat la:
7Comentarii
Mozaicul din pasajul Vulturul Negru ar putea fi înlocuit cu plăci de marmură
Primăria caută soluții pentru înlocuirea plăcilor de marmură din pasajul Vulturul Negru.

Primăria Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a trimis, vineri, către Autoritatea de Management POR și Agenția de Dezvoltare Nord-Vest o notificare în vederea schimbării soluției tehnice privind reabilitarea pavajului din Pasajul Vulturul Negru, parte integrantă a proiectului ”Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru (sistem de canalizare și pavaj interior) și iluminat arhitectural în vederea unei optime exploatări turistice și înscrierii acestui monument în circuitul european al Secessionului”.

Până acum au fost derulate două proceduri de achiziție publică (august și septembrie 2015) pentru executarea lucrărilor la pardoseala din mozaic, dar la licitație nu s-a prezentat nici un ofertant. De menționat că lucrările de executare a mozaicului sunt lucrări de mare finețe, care presupun expertiză din partea constructorului, cel realizat anterior de firma Marconst nefiind recepţionat de Primăria Oradea, din cauza numeroaselor deficienţe constatate.

Neexistând dovezi materiale sau documentare cu privire la pardoseala inițială a pasajului, cea din momentul construirii Palatului Vulturul Negru, se impune găsirea unei soluţii prin care pavajul să fie armonizat atât ca material de finisaj, cât și ca ornamentație și integrare stilistică cu ornamentele originale ale fațadelor, descoperite recent.

Prin urmare, în perioada următoare va fi revizuit proiectul tehnic, astfel încât să se poată trece de la pavarea cu mozaic la pavarea cu plăci de marmură, cu o coloratură în armonie cu fațadele ce vor fi restaurate, tocmai pentru a pune în valoarea ornamentația originală.

În prezent, clădirea Pasajului Vulturul Negru se află într-un amplu proces de reabilitare, fiind finalizate fațadele dinspre Piața Unirii și strada Independenței și în curs de execuție reabilitarea fațadelor interioare și a acoperișului vitrat al Pasajului Vulturul Negru.

Succesiunea etapelor de reabilitare a întregului ansamblu impun reabilitarea finalizării cupolei și a fațadelor interioare înaintea reabilitării pavajului. În prezent se află în derulare etapa de reabilitare a paramentului, tâmplăriei șarpantei și învelitoarei, lucrări derulate prin Administrația Imibiliară Oradea.

Astfel, în cursul acestei luni se va depune proiectul tehnic revizuit la finanțator, urmând ca după aprobarea acestuia să fie derulată o nouă procedură de licitație pentru pavarea Pasajului Vuturul Negru cu plăci de marmură.

Lucrările de reabilitare a fațadelor interioare și acoperișului vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2016, moment până la care va fi elaborată noua soluție tehnică de realizare a pavajului, precum și procedura de achiziție publică în vederea selectării constructorului. Pentru respectarea unui calendar care să permită finalizarea lucrărilor în primul trimestru al anului 2016, în cursul acestei luni (octombrie 2015) va fi finalizată revizuirea proiectului tehnic și începute demersurile pentru realizarea procedurii de achiziție publică.

Termenul de execuție a pavajului va fi de maximum 3 luni, iar costul revizuirii soluției tehnice de realizare a pavajului din cadrul pasajului Vulturul Negru, inclusiv execuția acestuia, vor fi suportate în totalitate din bugetul propriu.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor