Mozart şi Beethoven, la Filarmonică

De Camelia Busu
Andrea Barizza si Cristina Anghelescu
Andrea Barizza si Cristina Anghelescu - © FOTO: FAN
Doi iluştri reprezentanţi ai clasicismului sunt prinşi în programul de joi seară al Filarmonicii.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Andrea Barizza din Italia. În 2015 a obţinut premiul II la Concursul de Dirijat al Universității Centrale Germane. A fost asistentul dirijorului de cor al Filarmonicii din Dresda, corepetitor al Landesbühne Sachsen, iar în 2016 a fost asistent și corepetitor la Opereta de Stat din Dresda. În prezent, Andrea Barizza este asistent al dirijorului Michale Sanderling la Filarmonica din Dresda.

Seara va începe cu două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, prima dintre ele fiind uvertura „Idomeneo”. Va urma Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră în La major. „Această lucrare concertantă este de fapt ultima din seria celor cinci concerte pentru vioară compuse de tânărul Mozart la Salzburg. Demnă de autorul ei, lucrarea este de o frumuseţe echilibrată, invenţie proaspătă şi bravură tehnică fină, dezvăluind profunda cunoaştere a lui Mozart, aflat la doar 19 ani, acumulată despre acest gen, cât şi despre gustul muzical şi tehnica violonistică a vremii”, explică Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii. Solista invitată este violonista Cristina Anghelescu, solistă a Societăţii Naţionale de Radiodifuziune din Bucureşti.

În ultima parte a serii se va audia Simfonia I în Do major, op. 21 de Ludwig van Beethoven. Beethoven este un ultim reprezentant al clasicismul vienez, paralel, pregătind treptat şi inevitabil romantismul muzical al secolului al XIX-lea. Printre nenumăratele compoziţii pe care le-a creat în toate genurile semnificative ale vremii, cele 9 simfonii ocupă un loc deosebit de important. Simfonia I reprezintă un fel de omagiu adus stilului marilor predecesori, în special lui J. Haydn, cu toate că ea poartă deja amprentele limbajului specific beethovenian. Concertul va avea loc, ca în fiecare joi, în sala de concerte „Enescu-Bartok”, de la ora 19:00.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !