Muzeului Francmasoneriei intră în șantier

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Muzeului Francmasoneriei intră în șantier
© FOTO: kepeslapok.wordpress.com
Joi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor de restaurare şi amenajare a clădirii din strada Armatei Române.

Săptămâna trecută s-a finalizat semnarea contractului pentru restaurarea clădirii Muzeului Francmasoneriei iar joi s-a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor.

Clădirea a fost construită în anii 1901-1902 şi a adăpostit în prima jumătate a secolului trecut Loja Masonică „Sfântul Ladislau”. Lipsit de pază pentru vreo două săptămâni, imobilul a fost vandalizat – caloriferele au fost furate, geamurile sparte și tocurile ușilor smulse.

Cu predarea amplasamentului, firma urmează să înceapă organizarea de șantier în zilele următoare.

lucrari-la-muzeul-masoneriei-oradea

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, contractul de finanțare fiind semnat în anul 2017.

„Investiția vizează restaurarea, valorificarea și introducerea în circuitul cultural a clădirii Muzeului Francmasoneriei, monument istoric de importanță locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil eclectic și secession și a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a municipiului Oradea. Investiția are ca obiectiv și realizarea digitizării clădirii muzeului precum și reamenajarea acesteia ca spațiu muzeal deschis publicului. Intervențiile arhitecturale propuse la clădirea principală și cele două construcții anexe în vederea relocării spațiilor conform spiritului inițial constau în: înzidirea cu cărămizi pline a unor goluri existente de ferestre și uși, realizarea unor pereți noi de compartimentare, refacerea aticelor inițiale, completări la ornamentele din gips existente, restaurarea picturilor și lambriurilor istorice existente, desfacerea și refacerea tencuielilor exterioare la fațade, executarea de tencuieli decorative, desfacerea și refacerea finisajelor din tencuieli mozaicate la soclu, înlocuirea tâmplăriilor existente cu unele noi din lemn, desfacerea învelitorilor din țigle ceramice existente, refacerea învelitorii cu tablă plană făltuită și executarea unor pereți noi din zidărie de cărămidă autoportantă ancorată în zidăria portantă existentă”, transmite Primăria.

Vor avea loc, de asemenea, intervenții la nivelul instalațiilor de ventilare, climatizare, sanitare și electrice.

Valoarea contractului de execuție este de 3.703.875,75 lei fără TVA, iar durata de implementare este de 30 de luni, executantul fiind Euras SRL. Firma a mai lucrat cu Primăria la reabilitarea mai multor biserici, în contul unor proiecte cu finanțare internațională.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor