NIS-Gazprom: „Noi căutăm petrol”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
5Comentarii
La Oradea s-a protestat împotriva gazelor de şist
La Oradea s-a protestat împotriva gazelor de şist
Reprezentantul companiei sârbo-ruseşti susţine că nu sunt interesaţi de extragerea gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

NIS Petrol SRL, firma ce are în concesiune perimetrul de explorare-exploatare EX-2 Tria, susţine că va căuta petrol, nu gaze de şist. „Noi căutăm petrol. Este în interesul tuturor şi ar duce la scăderea, la un moment dat, a preţurilor la combustibili”, ţine să transmită geofizicianul Dorel Vlad, care s-a recomandat ca fiind reprezentantul acestei firme pe partea de supervizare a lucrărilor de colectare a datelor seismice. NIS Petrol SRL a fost înfiinţată în România de grupul sârbesc NIS, deţinut de gigantul rus Gazprom.

Reacţia oficialului NIS vine în contextul în care au început deja demersurile pentru prospectarea terenului din perimetrul de la Tria de o firmă din Ungaria, cu care NIS are contract – Acoustic Geophysical Services. Până acum, însă, această firmă nu a avut mare succes în a-i lămuri pe oameni să le permită efectuarea de măsurători seismice pe propriile terenuri, din cauza deficitului de imagine produs de controversa legată de metoda de exploatare a gazelor captive în straturile de şisturi – prin fracturarea hidraulică a acestor roci.

Să vină certificarea!

Vlad se arată nemulţumit că firma pe care o reprezintă a fost asociată cu gazele de şist şi asigură că în curând NIS va veni cu un document de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) care să certifice lipsa intenţiilor privitoare la gazele de şist. „Este asociat cu numele nostru, a companiei noastre. Este o modalitate de a panica populaţia fără sens. Reprezentanţii companiei noastre au mers la Biharia, Sârbi, pe perimetre, peste tot s-a informat în mod expres că nu vom face această gogomănie. Vom avea un act de la ANRM care să ateste acest fapt. Am semnat că Gazprom nu face obiectul acestor activităţi de fracturare hidraulică. S-a transmis o scrisoare oficială, prin care se solicită ANRM să confirme că NIS nu va efectua lucrări de fracturare hidraulică. Iar ANRM va emite un răspuns oficial. Îl vom transmite şi noi către primării”, ne-a răspuns Vlad, provocat de JB să prezinte angajamentul scris al NIS prin care această firmă să se auto-oblige la neutilizarea tehnologiei de fracturare a rocilor, pentru eliberarea gazelor captive în şisturi. Aşadar, deocamdată nu există un asemenea angajament scris, dar Vlad este sigur că documentul va apărea.

Atac la Petrom şi Chevron

Vlad anunţă că intenţia Gazprom este, de fapt, aceea de a concura Petrom, ruşii vrând să deschidă în România 140 de benzinării, până în 2014. În Bihor există deja una, pe Şoseaua Borşului.

„Intenţiile Gazprom sunt să investească. Este în interesul tuturor şi ar duce la scăderea, la un moment dat, a preţurilor la combustibili, pentru că acum Petrom este dictator pe piaţa locală. Scopul este ca Gazprom să devină un concurent. Binenţeles, dacă dăm de gaze, le exploatăm şi pe acelea. Dar nu prin fracturare hidraulică, adică ce se întâmplă prin Marea Neagră, ce face Chevron-ul”, declară Vlad, neezitând să „înţepe”, cu această ocazie, concurenţa americană. Mai mult, omul ruşilor plusează, încercând să câştige încrederea bihorenilor. „Este profitabil pentru populaţia locală, prin crearea de noi locuri de muncă, ulterior prin dezvoltarea zonală adusă de investiţiile făcute de Gazprom”, încearcă reprezentantul NIS să-şi ambaleze frumos marfa.

NIS mai are în concesiune de la la ANRM şi perimetrul EX-3 Băile Felix, în care intră şi Oradea. Pentru acest perimetru nu există încă o Hotărâre de Guvern. „Dar urmează”, este sigur Vlad, spunând că în perimetrul Felix vor fi instalate „o sondă, maxim două, pe tot blocul, în condiţiile în care rezultatele sunt pozitive”.

Doar pentru partea de prospectare-explorare de la EX-2 Tria, NIS-Gazprom va investi circa 10,5 milioane de euro, transmite Dorel Vlad. NIS Petrol SRL mai are în concesiune perimetre în judeţele Timiş şi Arad, la Biled, Periam şi Crai Nou.

Gazele Bihorului

Cu această ocazie, Dorel Vlad ne-a transmis că în bazinul panonian de exploatare, pe lângă petrol se găsesc şi gaze. La cererea noastră, a exemplificat cu două localităţi, în jurul cărora s-ar găsi asemenea resurse: la Chişlaz şi Mişca.

Un „El Dorado” al gazelor

Şşşşşş(i)st! Aşteptăm Bihorul orGAZmic

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor