Noe Rostas este anchetat in Dublin

Noe Rostas
Noe Rostas
Pe lângă criminalul Noe Rostaş, procurorii din Dublin anchetează şi alţi trei Rostaşi acuzaţi de jaf.

Dublin/Tileagd. Presa irlandeză scrie din nou despre grupul de rromi din Tileagd care în 2007 îşi stabilise tabăra într-un sens giratoriu de pe autostrada M50 de lângă Dublin, şi care declarau atunci că trăiesc din cerşit.

Iar cap de afiş e Noe Rostaş, care la 34 de ani îşi ispăşise deja pedepsele primite de la instanţele bihorene pentru o serie de crime şi peste o sută de tâlhării. Astfel că în urmă cu doi ani a putut pleca în Irlanda, pe urmele altor consăteni din Tileagd.

Acum însă, anchetatorii irlandezi au obţinut un ordine de deportare pentru Noe Rostaş, iar dacă nu se prezintă azi la Poliţia din Dublin, se va putea emite mandat de arestare pe numele său.

Noe Rostaş este suspectat că ar fi tâlhărit 12 homosexuali pe care i-a ademenit pe străduţe din centrul capitalei Irlandei.

Iar presa irlandeză aminteşte că una dintre crimele pe care Noe Rostaş le-a comis în România, în 1991, a avut ca victimă un homosexual din Arad. Atunci, Noe Rostaş avea doar 16 ani astfel că pedeapsa a fost redusă la doar trei ani şi jumătate.

Teribila carieră infracţională şi-a început-o însă de la o vârstă şi mai fragedă. A ucis pentru prima dată la 13 ani, când a zdrobit cu o scândură capul unei bătrâne orădence care n-a vrut să-i dea banii din casă. Iar pe lângă crime, minor fiind a comis şi peste o sută de tâlhării, fie pe trenurile care veneau de la Tileagd spre Oradea, fie în zona Oradiei.

După ispăşirea pedepselor primite ca minor, Noe Rostaş a fost condamnat, ca adult, pentru tâlhării. Însă din pedeapsa de cinci ani a executat doar patru fiindcăjudecătorii bihoreni au considerat că „s-a reabilitat” şi nu mai reprezintă pericol public.

Iată însă că acum anchetatorii din Dublin au obţinut un ordin de deportare pe numele lui Noe Rostaş pe motiv că reprezintă „un pericol semnificativ pentru public”. Iar dacă Noe Rostaş se va prezenta azi la Poliţie din Dublin el va fi deportat în ţară. Dacă nu, se va emite mandat de arestare şi va fi anchetat după gratii.

Judecaţi în libertate

Aceasta spre deosebire de bihorenii Cristian Rostaş (19 ani), Dănilă Rostaş (27 ani) şi Strugurel Rostaş (18 ani), care au fost prezentaţi pe 16 noiembrie în faţa instanţei din Dublin sub acuzaţia de furt. În cazul acestora însă, judecătorul Denis McLoughlin a decis să fie judecaţi în libertate şi să li se ofere şi consiliere juridică gratuită pe motiv că nu au serviciu şi nici o sursă de venit permanentă.

Baron Rostaş

Un alt bihorean a intrat în atenţia presei irlandeze, în vară, după ce Poliţia din Dublin a sesizat că Baron Rostaş, din Vadu Crişului, a virat 40.000 de euro în România, prin Western Union. Conform presei irlandeze, Rostaş a fugit din Irlanda în luna aprilie, după ce pe numele său fusese emis un mandat de arestare.

„Baron Rostaş, în vârstă de 40 de ani, câştiga mii de euro săptămânal, obligând femei şi copii să cerşească pe străzile oraşelor irlandeze“, nota Sunday World pe 18 iulie în articolul intitulat „The gypsy king“.

Cristian Horgos

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !