Noi plăți compensatorii pentru fermieri

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Noi plăți compensatorii pentru fermieri
O schemă pentru care pot opta producătorii agricoli este disponibilă după ce a apărut de curând în Monitorul Oficial.

Este vorba despre acordarea de plăţi compensatorii pentru pierderile de venit şi costuri suplimentare rezultate din depăşirea cerinţelor obligatorii prevăzute de legislaţia naţională în domeniul silvic sau dreptul intern relevant ca urmare a angajamentelor voluntare încheiate de beneficiarii schemei.

Angajamentele se încheie cu agenția de plăți și, ca restul plăților compensatorii, durata acestora este de 5 ani. Sunt disponibile două pachete, și anume: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte, Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri.

Beneficiari

Pot depune cereri unităţile administrativ-teritoriale care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere, persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere sau asociaţii între aceste două categorii de beneficiari.

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, beneficiarii trebuie să fie proprietarii suprafeţelor de teren forestier, localizate pe teritoriul României, pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei, să se angajeze că menţin angajamentul de silvomediu pentru o perioadă de 5 ani de la data semnării acestuia, să se angajeze că respectă cerinţele specifice pachetelor de silvomediu pentru care aplică. O altă condiţie este să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru suprafeţele de teren forestier pentru care se solicită sprijin în cadrul schemei, să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafaţa de teren forestier deţinută de acesta într-o unitate de producţie şi/sau protecţie.

Schema nu se aplică beneficiarilor precizaţi mai sus dacă aceştia se află, după caz, în următoarele situaţii: sunt întreprinderi aflate în dificultate, împotriva lor a fost emisă o decizie de recuperare definitivă a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost executată.
Suprafaţa minimă pentru care se încheie angajamentul este de 100 ha, iar terenurile care fac obiectul angajamentului trebuie identificate în format electronic.

Sprijinul acordat în cadrul schemei este de tip compensatoriu și se acordă anual ca sumă fixă pe hectar de teren forestier, constând în costurile standard, şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani. Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 euro pe ha şi pe an.

Valorile plăţilor compensatorii acordate sunt: 25 de euro pe an şi pe hectar pentru suprafaţa angajată în cadrul pachetului 1, respectiv 103 euro pe an şi pe hectar pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul pachetului 2.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !