Noutăţi prezentate fermierilor bihoreni

Reactualizat la:
foto: Ferchi Sebastian
foto: Ferchi Sebastian
Ziua Grâului de la Diosig devine cel mai important eveniment agricol din vestul României.


Cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului „Ziua Grâului” a avut loc de curând la Diosig, pe cea mai mare platformă de cereale, grâu, orz, triticale și orzoaică din vestul României. Este cel mai important eveniment, devenit de mult timp tradițional, organizat de Agroind Cauaceu, în calitate de distribuitor și producător de semințe de cereale păioase, împreună cu Agrotex Carei și Promat Comimpex Tășnad. Cu această ocazie, organizatorii și partenerii lor și-au făcut cunoscute principalele realizări și noutăți în ceea ce privește cercetarea în domeniul soiurilor de grâu și au purtat un dialog deschis cu beneficiarii rezultatelor cercetării: fermierii din zona de influență a platformei.

Acţiunea a fost dedicată cu precădere fermierilor, a căror numeroasă participare a fost relevantă pentru interesul acordat de către aceştia noutăţilor în domeniul culturii cerealelor păioase. Programul de desfăşurare a inclus o secțiune unică ce a constat în vizitarea loturilor demonstrative ce conțin 50 dintre cele mai productive soiuri de cereale păioase de toamnă de la 15 companii multinaționale și românești producătoare de sămânță.

Ziua Graului 2015_04

De asemenea, au mai fost prezente opt dintre cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piață respectiv cinci firme producătoare de fertilizanți granulați și foliari. Nu în ultimul rând, a fost prezentată o gamă largă de utilaje agricole performante.
Inginerul Mihai Budai, specialistul de la Agroind Cauaceu care s-a ocupat de aspectul și de calitatea produselor de pe platformă a declarat că aceasta „conține 50 varietăți de cereale de toamnă, între care două soiuri de orz și un hibrid, un soi de orzoaică de toamnă, un soi de ovăz de toamnă, cinci soiuri de triticale, restul de 40 fiind reprezentate de grâul de toamnă, între care apare și un hibrid. Semănatul a fost executat la data de 15 octombrie, cu o normă de 160 – 170 kg de sămânță/ha, excluzând cei doi hibrizi de orz și grâu, pentru care au fost semănate doar 70 kg de sămânță/ha, respectiv 120 – 130 boabe germinabile/m²”.

Prezență masivă

Succesul evenimentului Ziua Grâului a fost asigurat de o participare record, cu peste 600 fermieri invitați, și de o prezență pe măsură a principalilor parteneri. La manifestare au mai participat prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean, Cornel Popa și cel mai tânăr euro parlamentar bihorean, Emilian Pavel. Alături de oficialitățile mai sus menționate, au mai fost reprezentate conducerile APIA Satu Mare și Bihor, Direcției Agricole Satu Mare, Direcției Agricole Bihor, Camerei Agricole Bihor și Inspectoratelor Fitosanitare Satu Mare și Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !