O nouă dispoziție din Codul de Procedură Penală declarată neconstituțională

1Comentariu
Avocat Buta Cosmin - Avocat colaborator Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii
Avocat Buta Cosmin - Avocat colaborator Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii
În data de 5 decembrie 2017, Curtea Constituţională a admis o nouă excepţie de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile codului de procedură penală şi a stabilit că prevederea legală cuprinsă în art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală, care nu permite judecătorului de cameră preliminară, în soluţionarea cererilor şi excepţiilor formulate ori excepţiilor ridicate din oficiu, să administreze alte mijloace de probă în afara “oricăror înscrisuri noi prezentate” – este neconstituţională.

Această decizie este menită să aducă un plus de garanție în cauzele în care inculpații contestă administrarea unor probe ori efectuarea unor acte de urmărire penală, în vederea respectării principiilor legalității și loialității efectuării actelor de urmărire penală.

În esența, Curtea a constatat că dispozițiile art.345 alin.(1) din Codul de procedură penală, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.75/2016, limitează exercițiul procesual al judecătorului de cameră preliminară, independența sa în realizarea actului de justiție, pe de o parte, și încalcă dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil al părților și persoanei vătămate, în componenta sa referitoare la egalitatea armelor, pe de altă parte.

Așadar, prin prezenta decizie se mărește spectrul probator admisibil în sitiuațiile în care se contestă modul în care unele acte de urmărire penală au fost efectuate.

Ca urmare a acestei decizii a Curții Constituționale, în procedura de cameră preliminară vor putea fi administrate probe prin toate mijloacele prevăzute de art. 97 din codul de procedură penală.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor