O pană „furtunoasă” la Bac

De Cristian Horgoș
Nicolae Avram
Nicolae Avram
La nivel de ţară, penele de curent se numără printre simptomele toleranţei faţă de copiat la Bac.

Cum camerele video de supraveghere nu au baterii sau generator propriu, l-am întrebat pe inspectorul şcolar general din Bihor dacă au apărut pene de curent în timpul desfăşurării probelor la Bacalaureat.

„Până acum, la actuala sesiune a Bacalaureatului ni s-a raportat o singură disfuncţionalitate în asigurarea energiei electrice. Luni seară a fost furtună foarte puternică la Valea lui Mihai şi a fost afectată reţeaua. Dimineaţă s-a pornit curentul dar la ora 10:30 s-a oprit din nou pentru 20 de minute. Între timp, la clase au intrat, pe lângă asistenţii de supraveghere, câte un membru al subcomisiei de la Valea lui Mihai plus reprezentantul Ministerului. Iar eu am ţinut legătura cu Electrica până la remedierea situaţiei”, ne-a informat şeful IŞJ Bihor, Nicolae Avram.

Atenţi la cazul din Arad

De asemenea, l-am mai chestionat pe şeful IŞJ dacă s-a accentuat în Bihor mesajul anti-fraudă la Bac în contextul anchetei declanşate la vecinii din Arad.

„Cazul de la Arad are parte de o mediatizare de natură să descurajeze astfel de practici. Sigur că şi la noi s-a accentuat mesajul de atenţionare a profesorilor implicaţi în organizarea examenului de Bacalaureat. Li s-a cerut să fie foarte atenţi, să nu se implice în activităţi de genul celor constatate la Arad. Dar, finalmente, decizia le aparţine. Eu mai pot aminti că în Bihor avem trei reprezentanţi de la minister, avem şi echipe de monitorizare. Astăzi (ieri – n.red.), la proba de limbă maternă am avut câte o echipă de monitorizare la Oradea, una la Marghita – Valea lui Mihai – Popeşti şi una la Salonta. Pentru mâine (azi – n.red.) nu ştim unde vor fi echipele pentru că reprezentanţii Ministerului ni le comunică doar dimineaţa”, ne-a răspuns inspectorul general Avram.

Preşedinte ezitant la „Goga”

Un caz cu peripeţii s-a înregistrat la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita unde, iniţial, preşedintele de comisie a refuzat să semneze procesele verbale de anulare a lucrărilor pentru opt elevi prinşi cu surse de inspiraţie.

„Unul dintre monitorii de la Minister, alături de o inspectzoare a IŞJ Bihor, au intrat în săli cu vicepreşedintele de comisie şi au prins opt candidaţi cu fiţuici sau telefoane. Deşi procesele verbale au fost semnate chiar şi de elevi, preşedintele comisiei a refuzat iniţial să le cotrasemneze motivând că era la ştampilat şi trebuia chemat să constate şi el abaterile. După ce am discutat şi la minister, preşedintele de comisie a dat, în cele din urmă, o notă explicativă, iar lucrările vor fi anulate. Am ajusn astfel să avem 15 eliminaţi la actuala sesiune de Bacalaureat şi sper să le fie de învăţătură de minte elevilor”, ne-a declarat inspectorul general Nicolae Avram.

Prezenţă „nemţească”

În context, acesta ne-a oferit câteva statistici privind proba de limbă maternă desfăşurată marti.

Astfel, din cei 11 liceeni de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” înscrişi la germană nu a lipsit nici unul. Din cei 30 de elevi slovaci înscrişi au absentat 8.

Iar la maghiară, din cei 656 de elevi înscrişi au absentat 20.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !