„Occident Express”, premieră a Trupei Szigligeti

De Camelia Busu
Zalán Zakariás
Zalán Zakariás - © FOTO: Lorincz Csaba
Este vorba de o premiera absolută în limba maghiară a operei lui Matei Vișniec.

Spectacolul „Occidental Express” de Matei Vișniec a mai fost jucat la Oradea în toamnă, în cadrul FITO, în regia lui Szabo K. Istvan, spectacol realizat de compania trap Door Theatre din Chicago.

Iată că în 10 ianuarie au început repetițiile pentru următoarea premieră pe scenă mare a Teatrului Szigligeti. Premiera absolută în limba maghiară a operei lui Matei Vișniec, dramaturg român stabilit în Franța – întitulată „Occident Express”, va avea loc în 10 martie. Spectacolul Trupei Szigligeti va fi regizată de Zalán Zakariás.

După căderea regimului comunist, Matei Vișniec a devenit unul dintre cei mai jucați dramaturgi români. Are peste 30 de piese puse în scenă în România. „Occident Express” face parte din Trilogia Balcanică a autorului, continuând discursul despre diferențele stridente dintre Orient și Occident. Spectacolul ilustrează figurile tipice din fostele țări sovietice și așa-numitul sentiment de a fi est-european din perspectiva Occidentului bogat. Unde începe Occidentul? Ce înseamnă Estul? În ce fel s-au autodefinit culturile individuale în contextul contrastului dintre cele două puncte cardinale? Ce efect are noua perioadă a migrației popoarelor? Și, în toate acestea, unde se regăsește Omul?

Nu este prima oară când Zalán Zakariás colaborează cu trupa orădeană. În stagiunea 2010/2011, a pus în scenă, cu mare succes, piesa „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, iar în stagiunea următoare, 2012/2013, a regizat spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Beaumarchais. Zalán Zakariás s-a născut în 1982, la Baraolt, în România (jud. Covasna). A început studiile de actorie în 2001, la Academia de Actorie Shakespeare de la Budapesta, studii pe care ulterior le-a întrerupt, devenind student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la specializarea regie, între 2002 și 2006. A debutat ca regizor cu spectacolul de absolvire al actorilor de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, „Copiii soarelui” de Maxim Gorki.

A lucrat la Teatrul Național de la Budapesta, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat, Teatrul Csokonai din Debrețin, este regizor permanent la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, respectiv director artistic la Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !