Operatori în agricultura eco, înregistraţi

De Simona Albinaru
Operatori în agricultura eco, înregistraţi
În fiecare an, până la data de 16 mai (inclusiv), fermierii, procesatorii şi comercianţii care doresc să se înscrie în agricultura ecologică, au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene.

În baza Ordinului nr. 1438/ 2013 de modificare a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1253/2013 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultură ecologică începând cu anul 2014, toţi operatorii se vor adresa Organismelor de Inspecţie şi Certificare cu care au încheiat contract de prestări servicii, pentru întocmirea fişelor de înregistrare, prezentate în anexele nr. 1-7 din Ordinul nr. 1253/2013. Organismele de Inspecţie şi Certificare verifică conformitatea datelor şi transmit fişele de înregistrare la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, în vederea înregistrării şi avizării. Îşi pot înregistra activitatea până la data de 15 decembrie a fiecărui an operatorii care intră pentru prima dată în sistem şi nu solicită sprijin financiar.

Verificări

În conformitate cu prevederile art. 2, alin. (16) şi alin. (17), din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1253/2013, comercianţii cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate şi etichetate direct consumatorului final se exonerează de la înregistrarea în sistemul de agricultură ecologică, cu condiţia de a-şi declara activitatea la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene prin depunerea „Declaraţiei pe propria răspundere pentru exonerarea unor comercianţi de la înregistrarea în agricultură ecologică”, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 11 din Ordinul mai sus menţionat. „Inspectorii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene vor desfăşura activităţi de verificare şi control, în domeniul agriculturii ecologice, conform legislaţiei în vigoare, respectiv a Ordinului nr. 181/2012 şi HG. nr. 131/2013”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !