Oradea 2015, sub semnul sfredelului

De Cristina Ghilea
4Comentarii
Oradea 2015, sub semnul sfredelului
Două pasaje pietonale subterane şi o parcare cu un etaj sub pământ, în Rogerius şi în zona Oncea, sunt anunţate, de edili, pentru anul 2015.


Parcare pe două nivele în faţa Spitalului Municipal, cu pasaj subteran de legătură pentru pietoni, spre Piaţa Rogerius şi un pasaj subteran care să lege Oncea de bulevardul Ştefan cel Mare sunt două lucrări noi-nouţe, care vor începe anul viitor, spun edilii. Acestea se adaugă unei liste lungi de investiţii bănoase, angajate pe fonduri europene, aflate deja în întârziere faţă de angajamentele iniţiale, între care Piaţa Unirii, centrala nouă pe gaz sau Pasajul Vulturul Negru.

În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local din acest an, aleşii urbei au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la realizarea studiului de fezabilitate cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici a investiţiei „Parcare demisol+parter şi pasaj subteran de legătură cu Piaţa Rogerius”, pe strada Corneliu Coposu.

„Propunerea realizării parcării vine din faptul că în ultimii ani s-a dezvoltat în mod rapid zona Pieţei Rogerius precum şi din faptul că are loc construirea actualei Pieţe Rogerius, piaţă care, în cadrul proiectului „Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială în municipiul Debrecen”, va deveni un Centru de afaceri pentru micii producători în decursul anului viitor. Astfel, pentru a veni în sprijinul populaţiei, se propune realizarea unei parcări cu regim de înălţime demisol+parter neacoperit, în zona platformei de parcare existente de-a lungul străzii Corneliu Coposu şi a terenului situat între spitalul Pelican şi Spitalul Municipal Gavril Curteanu. Suprafaţa construită propusă este de 5300 mp, iar cea desfăşurată 10.600 mp. Capacitatea parcării va fi de 350 de locuri de parcare”, informează Primăria printr-un comunicat de presă.

Legătură pietonală

Pasajul subteran din Rogerius este propus ca legătură pietonală din parcare spre complexul comercial care se amenajează în locul pieţei. Acesta va avea 4 metri lăţime şi va subtraversa strada Corneliu Coposu. Legat de viitoarea parcare subterană, primarul Ilie Bolojan a menţionat că procesele de achiziţie publică vor fi realizate în luna februarie, astfel încât lucrările propriu-zise să fie începute în primăvara anului 2015.

Sub calea ferată

Pentru primăvara anului viitor, Primăria a anunţat şi realizarea unui pasaj subteran pietonal pe sub calea ferată, care să facă legătura dintre cartierul Oncea şi bulevardul Ştefan cel Mare, în zona benzinăriei Mol.
Primarul Ilie Bolojan a justificat investiţia întrucât există o legătură proastă a cartierului Oncea cu sistemul de transport din oraş. Din această cauză, locuitorii din Oncea se deplasează cu mijloacele de transport în comun nu din staţiile de pe Ion Bogdan şi de pe Bihorului, ci din staţia de lângă benzinăria Mol, traversând trei linii de cale ferată. Pentru a evita accidentele, administraţia a decis să realizeze pasajul subteran pietonal de 48 metri lungime, o înălţime de 2,4 metri şi o lăţime de trei metri, asemănător cu subtraversările de la podul Sovata, cele pentru pietoni respectiv biciclişti, care asigură trecerea pe sub pod. Costul lucrării este estimat la 220 euro, fără TVA şi termenul de finalizare promis de primar este toamna anului viitor.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor