Partidul lui Nicuşor Dan recrutează în Oradea

De Cristina Ghilea
12Comentarii
Partidul lui Nicuşor Dan recrutează în Oradea
Uniunea Salvaţi România a început tatonările pentru înfiinţarea de formaţiuni locale pe care le va prezenta public în septembrie.

Într-un cadru mai degrabă neconvenţional, pe terasa unui local din incinta unui vechi imobil orădean, partidul Uniunea Salvaţi România (USR) şi-a ţinut prima conferinţă de presă din Oradea. Lider al formaţiunii care a luat al treilea scor în alegerile locale din Bucureşti, Uniunea Salvaţi Bucureştiul – pe baza căreia se edifică acum USR, Nicuşor Dan a spus că a luat deja contact cu unii dintre cei interesaţi să participe la construcţie.

Nicusor Dan USR

„Au fost 30-40 interesaţi, din care am selectat aproximativ 20”, a spus liderul USR. Între criteriile de selecţie ale proaspătului partid figurează activitatea publică a aspiranţilor, notorietatea lor în branşă. Nicuşor Dan spune că sunt respinşi din start traseiştii şi oportuniştii. Liderul a refuzat să numească persoanele cu care a avut discuţii, precizând că le va prezenta în prima jumătate a lui septembrie, la prezentarea filialelor judeţene ale partidului.

Pragmatism

USR se expune publicului cu ambiţii de partid tehnocrat, cu aplecare spre rezolvarea problemelor grave de sistem. Liderul spune că a fost o opţiune pragmatică firească pentru un partid în faza constituirii să primească atât „naţionalişti blânzi” cât şi modernişti, atât persoane cu vederi de stânga cât şi aspiranţi cu simpatii de dreapta. În plus, Nicuşor Dan a insistat că partidul se vrea unul multientic, motiv pentru care, de săptămâna viitoare, formularele de adeziune vor fi şi-n română şi-n maghiară. Dan nu vede diferenţe întru problemele maghiarimii şi ale majorităţii româneşti – aceeaşi corupţie, acelaşi sistem de sănătate, acelaşi sistem de educaţie, aceeaşi infrastructură.

Liderul USR spune că militează pentru un sistem electoral mai permisiv, care să nu blocheze apariţia partidelor mici. Insistă pentru eficientizarea administraţiei, inclusiv a celei locale. A şi exemplificat: cu un drum la o instituţie publică, cetăţeanul ar trebui să-şi poată rezolva problema – instituţiile cu atribuţii în cererea sa ar trebui să lucreze împreună şi nu să-l pună pe om pe drumuri şi să-l ţină la cozi. A mai punctat şi transparentizarea cheltuirii banului public precum şi promovarea de investiţii predictibile.

Ca ţintă a alegerilor generale din toamnă, Dan a anunţat procentul de 10%. Acesta ar oferi USR un cuvânt de spus în alcătuirea noului executiv, chiar dacă nu i-ar garanta participarea în acesta.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor