Paza bună trece primejdia rea

De Alexandra Lăzureanu
Reactualizat la:
Paza bună trece primejdia rea
Comportamentul preventiv la cumpărături, în mijloacele de transport în comun sau chiar în locuinţă, vă poate feri de incidente neplăcute, spun poliţiştii bihoreni.

Astfel, când mergeţi la cumpărături reţineţi că portmoneul nu se aşează niciodată la vedere, sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor; locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei; feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii; nu păstraţi banii în buzunarele exterioare; evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări, autogări.

„De asemenea, în mijloacele de transport în comun daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun”, vă sfătuiesc reprezentanţii IPJ Bihor. Ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în faţa dumneavoastră şi supravegheaţi atent buzunarele şi geanta în care aveţi bani şi documente, pentru a preveni furtul acestora. Totodată, când vă aflaţi în propria locuinţă, e bine să nu divulgaţi informaţii referitoare la vecinii dumneavoastră (programul de lucru, numărul de persoane din familia respectivă, numărul de telefon etc.), sfătuiţi-vă copiii să facă la fel. Nu uitaţi să lăsaţi impresia că în casă sau apartament mai locuieşte cineva; dacă ieşiţi seara la plimbare sau cu alte ocazii, lăsaţi radioul deschis, sau chiar lumina, într-una din încăperi. „Depozitaţi obiectele de valoare (banii, bijuterii, documente) într-un loc sigur, iar când plecaţi de acasă verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile şi aţi pus siguranţa” atenţionează poliţiştii. Fiţi atenţi în orice împrejurare să nu pierdeţi sau să nu vi se fure cheile! Ferestrele locuinţelor trebuie să fie sigure faţă de o eventuală tentativă de escaladare din exterior. Asiguraţi-vă balcoanele, mai ales cele situate la parter sau la etajele inferioare. Când suspiciunile dvs. capătă contur, anunţaţi-vă vecinii şi sunaţi la 112 – Poliţia, apel telefonic gratuit!

Când sună la uşă

Un alt aspect amintit de poliţiştii bihoreni: „Acordati maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dvs. sau pe care le introduceţi în casă şi încercaţi să vă convingeţi de bunele lor intenţii! Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitaţi legitimaţia de serviciu şi notaţi datele de pe document!” Verificaţi cu atenţie persoanele care sună la uşă sub pretextul unor reparaţii de orice fel, încasarea unor taxe, deratizare sau cele care solicită să le închiriaţi o cameră! Nu primiţi în casă cerşetori, negustori ambulanţi, sau orice alte persoane necunoscute! Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs. să nu trădeze că sunt singuri în casă! Vegheaţi cu atenţie la persoanele cu care se împrietenesc copiii dvs.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !