Pericol! Intoxicaţii cu fum!

De Otilia Șandor
Pericol! Intoxicaţii cu fum!
Patru oameni s-au intoxicat cu fum în ultima lună, iar pompierii atenţionează.


Din 6 octombrie şi până în 4 noiembrie, patru persoane, dintre care una aflată în stare de inconștiență, au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea după ce au inhalat acest gaz asfixiant.

Cauze

Pompierii spun că astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Cpt. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana Bihor, aminteşte că monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor și insipid, ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt categoriile mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Periculos

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli; la expunere medie apar dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapide, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1% în aer omoară într-o oră, 1% monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, iar 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Măsuri anti-intoxicaţii cu monoxid de carbon

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
• sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic de către persoane autorizate în acest sens;
• coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
• încăperile trebuie aerisite frecvent;
• nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
• nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
• totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !