Periplu inedit prin lumea dinozaurilor

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Periplu inedit prin lumea dinozaurilor
Viața și lumea fascinantă a dinozaurilor, prezentate de specialiști în cadrul vernisajului expoziției „Ultimii dinozauri din Transilvania” de la Muzeul Țării Crișurilor.

Expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” a fost deshisă miercuri printr-un vernisaj și o conferință adresate tuturor orădenilor interesați de lumea fascinantă a dinozaurilor care au trăit pe meleaguri transilvane. „Această expoziție vine în întâmpinarea tuturor orădenilor care doresc să se familiarizeze cu lumea dinozaurilor care au trăit în Transilvania. Aceștia pot afla informații direct de la specialiști despre apariția și viața dinozaurilor”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Dinozaurii din Transilvania

Vlad Codrea este un reputat paleontolog, cu cercetări în special în domeniul paleontologiei și paleoecologiei vertebratelor și al formațiunilor continentale. Codrea este preocupat de paleontologia vertebratelor din Mezozoic încă din 1999, când a început să cerceteze împreună cu o echipa româno-belgiană formațiunile continentale cretacice în căutare de microvertebrate. În sedimentele cercetate s-au găsit oase de dinozauri și alte reptile reprezentând o faună comparabilă cu cele din formațiunea de la Sânpetru din Depresiunea Hațeg, care au fost pentru întâia oară puse în valoare de paleontologul transilvănean Franz Nopcsa (Nopcsa Ferenc) încă de la începutul secolului XIX.
Din anul 2000, cercetările laboratorului din Cluj s-au intensificat și prospecțiunile în siturile continentale cretacice s-au extins. Pe lângă cele din județul Alba, s-au descoperit și s-au cercetat noi situri atât în Bazinul Hațeg, cât și în Poiana Ruscă și în județele Alba, Sălaj și Cluj. Echipele de cercetători au fost coordonate de prof. Vlad Codrea, în care a cooptat și specialiști din Belgia, SUA, Franţa și Italia.

Toate descoperirile noi atestă faptul că dinozaurii „pitici” din Cretacicul terminal au populat o zonă mai vastă în Transilvania, o insulă mai mare decât s-a presupus anterior – arealul restrâns la Depresiunea Hațeg. Cercetările continuă și se desfășoară din Poiana Ruscă până în Sălaj, acolo unde există dovezile geologice ale insulei dispărute.

„Sfârșitul erei mezozoice oferă astfel în România spectacolul unic al evoluției lumii vii în interiorul unei insule nu de foarte mari dimensiuni. Efectele sunt spectaculoase: o parte dintre dinozaurii care populau insula și-au redus dimensiunile, devenind „pitici”. Ei viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopârle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase, pești și mamifere. Acestea din urmă sunt de interes pentru propria noastră evoluție. Este însă evident că această «insulă» oferă și astăzi nebănuite surprize, precum forme noi pentru știință”, a precizat prof. Vlad Codrea.

Expoziția cuprinde patru reconstituiri, în mărime naturală, ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, dar și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur sau resturi scheletice. Expoziţia va sta la dispoziția vizitatorilor începând de joi, de la ora 10:00, la sediul nou al Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A), până în data de 18 februarie 2018.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !