Peste 270 de zile bihorenii au Centru oncologic

Reactualizat la:
Peste 270 de zile bihorenii au Centru oncologic
După ani de la idee şi după luni de tatonări, sambata s-a dat start la Centrul oncologic Oradea.

Un eveniment important pentru toţi bihorenii a avut loc sâmbătă la Oradea: inaugurarea lucrărilor la Centrul Oncologic, de Radioterapie şi Chimioterapie, la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, de pe str. C. Coposu.

Din 2006

În urmă cu cinci ani, viceprimarul dr. Gheorghe Carp, pe atunci manager la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, informa opinia publică despre necesitatea construirii unui centru oncologic la Oradea unde bihorenii cu probleme oncologice să fie mai bine şi mai repede trataţi. Ideea survenea pe baza datelor din spitalele orădene: numărul de copii şi adulţi cu cancer în continuă creştere şi medicii – fără aparatură cu care să poată trata bolnavii. Chiar dacă aveau pregătirea necesară, doctorii oncologi nu aveau dotarea necesară, iar bolnavii luau mai devreme sau mai târziu renumitul tren spre Cluj.
Apoi au început tratative şi demersuri pe la ministere. Iniţierea unui astfel de proiect nu era pe placul unora, mai ales că la Cluj există un Institut oncologic şi înfiinţarea unui alt centru la Oradea presupunea ca banii să fie împărţiţi în această zonă de vest a ţării. Pe vremea ministrului Eugen Nicolăescu s-a vorbit mai des de secţie de cardiologie intervenţională la Oradea şi de centru oncologic tot aici. Angiograful a fost adus şi cu greu s-a început să se lucreze cu el, dar solicitarea pentru centrul oncologic a fost lăsată „la dospit”.

De la Cseke

După „înscăunarea” bihoreanului Cseke Attila în funcţia de ministru al Sănătăţii, bihorenii nu au mai trebuit să plătească nici la angiografie şi nici la examinările cu emisie de pozitroni. Cele două tipuri de investigaţii au fost trecute pe programe naţionale, finanţate de Ministerul Sănătăţii şi salutate de Guvern. Cseke a început să vorbească apoi tot mai des despre necesitatea înfiinţării acestui centru oncologic. Iniţiatorul, viceprimarul Carp, a expus din nou datele ce impun construirea centrului. Cseke a dat undă verde la demararea construcţiei dar, în urmă cu o lună, a demisionat. Teama că se va renunţa la construirea centrului oncologic a reapărut. Propulsarea oncologului pediatru Ritli Ladislau în calitate de „urmaş” (ministru al Sănătăţii) al lui Cseke a dat din nou speranţe.

Se face

Astfel că momentul mult aşteptat de iniţiatori şi de medicii oncologi, spre binele bolnavilor cu tumori, a sosit iar sâmbătă, 10 septembrie 2011, atât fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila cât şi actualul, onco-hematologul pediatru orădean Ritli Ladislau, plus membrii ai aproape tuturor partidelor şi instituţiilor interesate din urbe au asistat la punerea pietrei de temelie la noul centru care va permite tratamente de vârf pentru bolnavii cu cancer. Municipalitatea a fost reprezentată de primar şi de cei doi primari, la fel Direcţia Sanitară a fost reprezentată şi de directorul Marius Pîrcioagă, dar şi de experţii de la Igiena Radiaţiilor (cu rol important în supravegherea activităţii din centru), Universitatea a fost reprezentată şi de rectorul Cornel Antal, dar şi de decanul Facultăţii de Medicină, dr. Gheorghe Bumbu. De la Spitalul Curteanu mai mulţi medici au fost prezenţi la eveniment; de la Spitalul Judeţean însă au lipsit şefii, dar medicii oncologi de la secţia de adulţi din Judeţean nu doar că au fost prezenţi ci au fost de-a dreptul emoţionaţi cu gândul că peste 270 de zile vor putea în sfârşit să îşi pună cunoştinţele la bătaie pentru salvarea bolnavilor fiindcă vor avea şi locul special şi aparatură specială de lucru.

Date tehnice

Contractul în discuţie este în sumă de circa 20 de milioane lei şi conţine proiectarea, execuţia unei clădiri noi (în curtea Spitalului Municipal, în continuarea corpului B al spitalului, noul spaţiu fiind destinat spitalizării de zi pentru chimioterapie) şi reamenajarea corpului B de clădire (unde momentan este bucătăria). Urmează apoi ca acceleratorul liniar de particule pentru terapie cu energii înalte şi setul de tratament pentru brahiterapie vor fi cumpărate şi montate. Una peste alta, a spus dr. Carp, peste 270 de zile Centrul Oncologic îşi va deschide porţile.
La această oră, judeţul Bihor este pe locul doi în ţară la numărul de bolnavi cu cancer (sunt aproximativ 18.000 bihoreni oncologici), după Arad şi în judeţul nostru apar annual în jur de 2.200 de cazuri noi (cu circa 700 mai mult decât în urmă cu 15 ani) a informat dr. Ritli, care a promis că va continua să susţină proiectul de finanţare început de predecesorul lui, Cseke Attila. De reţinut că Centrul oncologic de la Oradea este construit în cea mai mare parte din banii de la Ministerul Sănătăţii.

O.Ş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !