Peșterile din Bihor, case pentru omul preistoric

De Simona Drimbău
1Comentariu
Peșterile din Bihor, case pentru omul preistoric
© FOTO: CAPPD
Copiii din Şuncuiuş şi Remetea au învăţat, la faţa locului, câte ceva despre istoria peşterilor Unguru Mare şi Meziad.

Înainte de a ajunge la final, proiectul „Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri” le-a oferit copiilor de la şcolile din Remetea şi Şuncuiuş şansa de a învăţa câte ceva despre istoria locurilor în care trăiesc, printr-o vizită la cele două binecunoscute peşteri bihorene Unguru Mare şi Meziad. Săptămâna trecută, 40 de elevi, de la cele două şcoli, au vizitat peşterile din comunele lor, prilej cu care s-au bucurat de ghidajul special oferit de Erika Posmoşanu, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Micuţii vizitatori s-au jucat cu „Trusa micului arheolog”, descoperind, în locurile de joacă recent amenajate, reproduceri după artefacte istorice ce fac parte din patrimoniul peşterilor bihorene. Tot ei au studiat şi panourile care descriu viaţa omului preistoric, completând apoi câteva fişe, concepute pentru verificarea cunoştinţelor acumulate în acea zi. Toţi participanţii au primit, ca amintire, câte un rucsăcel ce poartă logoul destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului şi al finanţatorilor.

Ghidați

În cadrul proiectului „Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri” au mai avut loc o serie de evenimente dedicate celor două peşteri. La aceste evenimente, vizitatorii s-au bucurat de mai multe ture al căror ghidaj a fost axat pe descrierea felului în care omul preistoric a utilizat peşterile drept locuinţă sau adăpost.

Tot cu acest prilej au fost puse la dispoziţia celor mai mici vizitatori locurile de joacă în care sunt ascunse reproducerile unor obiecte din epoca bronzului şi, pentru turiştii mai mari, panourile explicative ce detaliază modul de viaţă al primilor locuitori ai subteranelor din Pădurea Craiului.

Succesul acestor activităţi se datorează, în bună măsură, participării paleontologului Erika Posmoşanu şi arheologului Călin Ghemiş, de la Muzeul Ţării Crişurilor, şi parteneriatelor Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) cu primăriile şi şcolile din cele două comune bihorene.

„Pădurea Craiului, casă pentru oameni din cele mai vechi timpuri” este un proiect finanțat în cadrul programului „Spaţii verzi”, susţinut de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor